Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Υπεγράφη το καταστατικό για το South Stream


Υπεγράφη, στη Μόσχα μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom το καταστατικό της Ελληνο-Ρωσικής Μικτής Εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Η εταιρεία, που θα ονομάζεται South Stream Greece A.E. θα έχει έδρα την Αθήνα και οι δύο μέτοχοι θα συμμετέχουν σε ισότιμη βάση.

Σύμφωνα με την Ελληνο-Ρωσική Διακρατική Συμφωνία ο αγωγός που θα διέρχεται από την Ελληνική επικράτεια θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την Ελληνική αγορά με περίπου 2.5-3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Με αυτό το έργο, τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Ελλάδα κατοχυρώνει μια θέση - κλειδί πάνω στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Ο αγωγός θα μεταφέρει Ρωσικό αέριο στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας ενώ θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση οδεύσεων εισαγωγής αερίου και στην ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Στο South Stream συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία.

Η πράξη ίδρυσης της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Στην σημερινή τελετή υπογραφής επρόκειτο να είναι παρούσα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Όμως η επίσκεψή της στη Μόσχα αναβλήθηκε καθώς η προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Σμάτκο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απουσίας του Ρώσου Υπουργού σε ταξίδι με τον Πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μόσχα - Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας

Το καταστατικό της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας για την κατασκευή , υπεγράφη με το πέρας της 7ης συνόδου της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας στη Μόσχα.

Παρουσία των συμπροέδρων της Επιτροπής του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Ρώσου υπουργού Μεταφορών Ίγκορ Λεβίτιν, το καταστατικό υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος και ο αντιπρόεδρος της Gasprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν στη συνέχεια μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών και το πρωτόκολλο της 7ης συνόδου, παραλλήλως της οποίας συνεδρίασε και το επιχειρηματικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί μεταξύ των Συνδέσμων Βιομηχανιών των δύο χωρών.

Ο Σπύρος Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας την επιχειρηματική αποστολή στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 30 ελληνικές εταιρίες ο ΣΕΒ και το Επιμελητήριο Σερρών "συνέχεια και πρακτική υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τις συνομιλίες των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ρωσίας Γιώργου Παπανδρέου και Βλαντιμίρ Πούτιν".

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα το έργο του South Stream, δηλώνοντας ότι η υπογραφή του καταστατικού της εταιρίας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης να επιταχυνθούν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια.

"Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι δεδομένο για τον South Stream", είπε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδος και Βουλγαρίας στην Αθήνα.

Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά θεωρείται και η δρομολόγηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που θα συνδέει σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με τη Μόσχα.

Αναφερόμενος στο έργο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο κ. Λεβίτιν είπε ότι "η βουλγαρική πλευρά δεν αρνείται την υλοποίηση του έργου, έχουν πάρει απλώς μια αναβολή για την περαιτέρω μελέτη του, ωστόσο μεταξύ των εταιριών Ελλάδας και Ρωσίας η δουλειά συνεχίζεται εντατικά".

Ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών θα συνοδεύσει αύριο την ελληνική αντιπροσωπεία στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, που προετοιμάζεται για την τέλεση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014. Κατά τον κ. Λεβίτιν υπάρχει ακόμη "πολύ δυναμικό που δεν έχει εξαντληθεί στις διμερείς σχέσεις", όπως επιβεβαιώνει η αύξηση κατά 70% του όγκου των διμερών ανταλλαγών στο α' τετράμηνο του 2010 και οι προοπτικές συμμετοχής ελληνικών εταιριών στα Ολυμπιακά έργα του Σότσι.

Εκφράζοντας τα ενδιαφέροντα της ρωσικής πλευράς ο κ. Λεβίτιν είπε ότι μεγάλες είναι οι προοπτικές συνεργασίας και στον τομέα του τουρισμού, εφόσον τηρηθούν και επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη γρήγορη έκδοση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής, συνεδρίασε και η δεύτερη ελληνορωσική επιτροπή για θέματα τουρισμού, στην οποία η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από το γενικό γραμματέα Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Πουσσαίο.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν νέο πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας που δίνει έμφαση στις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού (θρησκευτικό, θαλάσσιο, ιαματικό και αθλητικό) ενώ καλύπτονται και θέματα επενδύσεων σε τουριστικά λιμάνια, ξενοδοχειακές και ιαματικές υποδομές.

"Δεσμευτήκαμε να δώσουμε μια λεπτομερή και αναλυτική εικόνα με τις περιοχές που μπορούν να γίνουν επενδύσεις", είπε ο κ. Πουσσαίο, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε επίσης η προοπτική αναβάθμισης και σε τριτοβάθμιο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης για Ρώσους φοιτητές, καθώς και η ανάπτυξη των διαδρομών κρουαζιέρας από τη Μαύρη Θάλασσα προς ελληνικά λιμάνια.

"Υπάρχει μια ασαφής αυξητική τάση προς την Ελλάδα και προσπαθούμε από την πλευρά μας να διευκολύνουμε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου τόσο από πλευράς διαδικασιών όσο και από πλευράς κόστους", κατέληξε ο κ. Πουσσαίος.