Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Απολογία για Βατοπέδι πυροδοτεί εξελίξειςΣύνθετες εξελίξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, πυροδότησε η απολογία της πρώην υψηλόβαθμης υπαλλήλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, η οποία έθεσε υπόψη της Δικαιοσύνης στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή πρώην υπουργών στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Οι τελευταίοι αντέδρασαν με οξύτητα, γεγονός το οποίο προδιαθέτει για ραγδαίες εξελίξεις μέσα στο προσεχές διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μαντέλη -η οποία ως γνωστόν είναι κατηγορουμένη στην υπόθεση αυτή- αναφέρθηκε επιβαρυντικά στη θέση δύο πρώην υπουργών, των κ. Ευ. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, που χειρίστηκαν με αποφάσεις τους τις ανταλλαγές ακινήτων της Μονής, κομίζοντας νέα, στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή.

Παράλληλα, για πρώτη φορά κατέθεσε στοιχεία προς αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη, σε βάρος του κ. Γιάννη Αγγέλου, που διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού, δίδοντας εικόνα πως ο συντονισμός της υπόθεσης περνούσε από το Μαξίμου. «Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται όψιμα από άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέχρις εδώ», δήλωσε ο κ. Αγγέλου.

Παράλληλα η κ. Μαντέλη, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου, κατέθεσε στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της και η Εξεταστική Επιτροπή, αποδίδοντάς του ρόλο συντονισμού ενεργειών πρώην υπουργών, δίχως ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα γεγονότα. «Η κ. Μαντέλη είχε καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου δεν είπε τίποτα από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι ο μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σε εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;» τοποθετήθηκε ο κ. Ρουσόπουλος.

Κακόβουλη τακτική

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Αλ. Κοντός εκτιμά ότι «η κ. Μαντέλη υιοθετεί κακόβουλη και υποβολιμαία τακτική και πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά η θεαματική στροφή της».

Επιπροσθέτως, κύκλοι του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου Ευαγγ. Αντώναρου, αναφέρονταν σε αποκυήματα φαντασίας της κ. Μαντέλη και σε κατάθεση που ήταν απόρροια σκοτεινών συμβιβασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μετά την απολογία Μαντέλη, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να παρατείνει τις εργασίες της, και να καλέσει σε πρόσθετες καταθέσεις τόσο τον κ. Αγγέλου, όσο και άλλα πρόσωπα, δίχως να αποκλείεται κλήση και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

Σε παράλληλη τροχιά, η σύσταση προανακριτικών επιτροπών, που καθώς φαίνεται θα είναι το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και η νομική φόρμουλα που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση για να ξεπεραστεί το ανάχωμα της παραγραφής για πρώην υπουργούς της Ν.Δ., πυροδοτούν το πολιτικό κλίμα.

Με όχημα τη μετάθεση του χρόνου παραγραφής για τους πρώην υπουργούς, «προς τα εμπρός» δίχως να υπάρξει νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής, αρχικά για το Βατοπέδι, ανοίγοντας τον δρόμο για τις προανακριτικές επιτροπές και ενδεχομένως για Ειδικά Δικαστήρια.

Πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και έγκριτοι νομικοί ήδη έχουν αντιδράσει στην προτεινόμενη νομική φόρμουλα που ακυρώνει την παραγραφή για πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων, καταγγέλλοντας ως μεθόδευση την όλη υπόθεση και ως «νομικό τερτίπι» που κινείται στο πεδίο της πολιτικής σκοπιμότητας.

Θέμα παραγραφής

Πιθανότατα, η υπόθεση Βατοπεδίου θα λειτουργήσει ως πιλότος για την εφαρμογή της νομικής φόρμουλας προκειμένου να ξεπερασθεί η παραγραφή για πρώην υπουργούς, και καθώς όλα δείχνουν θα τύχει εφαρμογής και στο σκάνδαλο της Siemens. Κι ενώ τα κόμματα ερίζουν -το καθένα κομίζει τη δική του αλήθεια- για τα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα που πρέπει να ελεγχθούν ποινικά για τα σκάνδαλα που βρίσκονται υπό διερεύνηση σε δικαιοσύνη και Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει την κοινωνική αγανάκτηση για τις προκλητικές ρυθμίσεις που προστατεύουν τα πολιτικά πρόσωπα από κάθε δίωξη, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον πολυσυζητημένο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Χάρης Καστανίδης, αναμένεται, το αργότερο, το επόμενο δεκαήμερο, να δώσει σε διαβούλευση τις αλλαγές του νόμου, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν, έστω και τώρα, κάποιες βελτιώσεις, ακόμα κι αν το Σύνταγμα δεν επιτρέπει πολλές δυνατότητες για ριζική αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος που ισχύει για τους πολιτικούς.

Στο πλαίσιο των προτεινόμενων αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγραφή για αδικήματα των πολιτικών θα είναι η ίδια με τους απλούς πολίτες, ενώ για σειρά αδικημάτων που δεν σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπουργών, και οι πολιτικοί θα υπάγονται στα κοινά ποινικά δικαστήρια.