Δευτέρα, Μαΐου 24, 2010

Το ΣΔΟΕ ψάχνει Άκη, Γιάννο, Σπήλιo


ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ αρχή «follow the money», δηλαδή «ακολούθησε το χρήμα», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να διερευνήσει τι συνέβη «κρυφά και φανερά» την προηγούμενη δεκαετία στον σκοτεινό κόσμο των στρατιωτικών εξοπλισμών. Μόνο την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2007 οι Ελληνες φορολογούμενοι κατέβαλαν περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων.

Σήμερα, πολλές από τις συμβάσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Από τις πιο τρανταχτές είναι η περίπτωση των γερμανικών υποβρυχίων. Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη, οι κατασκευάστριες εταιρείες κατέβαλαν μίζες τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για να λάβουν το αυτοκρατορικό συμβόλαιο που σήμερα υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.


Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», την προηγούμενη εβδομάδα στο στρατηγείο του
Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έφτασε η σαφής εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου και τις εισαγγελικές αρχές: όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην προμήθεια αμυντικού υλικού από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά και χωρίς καμία εξαίρεση.

Οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν πλέον το πράσινο φως να ελέγξουν τους πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κυρίους Ακη Τσοχατζόπουλο
(από τα τέλη του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001), Γιάννο Παπαντωνίου (από
το 2001 μέχρι τον Μάρτιο του 2004), Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο (από το 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006).

Ωστόσο, ο έλεγχος δεν θα σταματήσει στους πρώην πολιτικούς προϊστάμε-
νους του Πενταγώνου. Στο μικροσκόπιο θα μπουν επίσης οι επιτελάρχες και οι γενικοί διευθυντές Εξοπλισμών των τεσσάρων πρώην υπουργών, δηλαδή οι κύρι- οι Γιάννης Σμπώκος, Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης, Σπύρος Τραυλός, Γιώργος Ζορμπάς και Βαγγέλης Βασιλάκος.

Στο στόχαστρο μπαίνουν εκατοντάδες αξιωματικοί του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, οι οποί-οι ως μέλη επιτροπών έδωσαν το πράσινο φως για την
προμήθεια των συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων.

Πρόκειται για τους στρατιωτικούς που μετείχαν στις επιτροπές καθορισμού προ-
διαγραφών, στις επιτροπές διαγωνισμού, στις επιτροπές διαπραγματεύσεων και στις επιτροπές παραλαβών.

Οι προδιαγραφές που ζητούν τα Επιτελεία να έχει κάθε οπλικό σύστημα εγκρίνονται από τις οικείες Διευθύνσεις (π.χ., η προμήθεια αρμάτων περνάει από τη Διεύθυνση Τεθωρακισμένων και η προμήθεια πυροβόλων από τη Διεύθυνση Πυροβολικού) και στη συνέχεια από την ιεραρχία, δηλαδή τα ανώτατα συμβούλια του Στρατού, του
Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», αφετηρία της έρευνας θα είναι η περίφημη
παραγγελία των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων που δόθηκαν επί υπουργίας του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου στη HDW και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκείνη την εποχή τα ΕΝΑΕ είχαν αγοραστεί από τη γερμανική εταιρεία HDW. Όμως επειδή και πριν από την παραγγελία των υποβρυχίων
η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό παραγγελιών οπλικών συστημάτων, το ΣΔΟΕ ενδέχεται να επεκτείνει την έρευνά του στα έτη πριν από το 2000.

Απο:www.protothema.gr