Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

Ολα τα νέα μέτρα


- Χάνουμε δυο μισθούς το χρόνο
- Νέα αύξηση σε ΔΕΗ, ποτά, τσιγάρα, καύσιμα
- Αύξηση 0,5% στο "χαμηλό" συντελεστή ΦΠΑ,1% στο "μεσαίο", 2% στο "υψηλό"
- Στο 12% από 10% οι περικοπές επιδομάτων - Η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου

Τα μέτρα σε τίτλους:

ΜΙΣΘΟΙ:
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ : -30%
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ: -30%
ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: -30%

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:
ΠΕΡΙΚΟΠΗ 12%

ΦΠΑ :
ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ : ΑΠΟ 4,5 ΣΕ 5%
ΜΕΣΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΑΠΟ 9 ΣΕ 10%
ΥΨΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΑΠΟ 19 ΣΕ 21%

ΚΑΥΣΙΜΑ:
ΒΕΝΖΙΝΗ : 8 ΛΕΠΤΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: 3 ΛΕΠΤΑ

ΔΕΗ:
2,5 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ
5 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ

ΤΣΙΓΑΡΑ:
ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΟ 63 ΣΕ 65%

ΑΛΚΟΟΛ:
ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 20%

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :
ΠΑΓΩΝΟΥΝ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ:
1% ΓΙΑ 100.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ

ΦΟΡΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΙΧ ΑΠΟ 35.000 ΚΑΙ ΝΩ
ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ
ΣΚΑΦΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Την περικοπή δώρου Πάσχα κατά 30%,του επιδόματος αδείας κατά 30% και του δώρου Χριστουγέννων κατά 30% ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς αυτές οι περικοπές ισοδυναμούν με μείωση κατά 60% στον 14ο μισθό και θα εξοικονομήσουν για τα κρατικά ταμεία από 700 ως 800 εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Αποφασίστηκε επίσης περικοπή του επιδόματος των δικαστικών κατά 20%.

Μειώνονται αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πασης φυσεως κατα 7% στα ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τα επιδόματα, η περικοπή θα είναι αντί 10% όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στο 12%.
Τέλος "παγώνουν" γιά το 2010 οι συντάξεις. Οι περικοπές στα επιδόματα δεν αφορούν τους συνταξιούχους.

Επιπλέον ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ θα γίνει 5% από 4,5%, ο συντελεστής 9% θα αυξηθεί στο 10%, ενώ ο συντελεστής 19% θα ανεβεί στο 21%.
Οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τα νησιά του Αιγαίου.

Τα καύσιμα θα αυξηθούν, η μεν βενζίνη κατά 8 λεπτά και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά, ενώ ο φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα αυξάνεται από 63 σε 65%.
Τα ποτά θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 20%.

Εκτακτη οικονομική εισφορά 1% για εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.
Καθιερώνεται νέος συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ από το 2010 και μετά.

Επίσης καταργείται η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και προσαρμόζεται η χώρα στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα ορίζεται σε 2,5 ευρω ανα Μεγαβάτ στο εργοστασιακό και 5 ευρω ανα Μεγαβάτ στο οικιακό.

Επίσης, εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως ΙΧ με εργοστασιακή τιμή 17.000 ευρώ και τιμή αγοράς πάνω από 35.000, σε σκάφη και κοσμήματα.

'Εκτακτη εισφορά 2% σε ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυξάνεται στο 15% σε ετήσια βάση η φορολογήση των ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε off shore εταιρείες.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει το 8%.

Επίσης μετά την απόφαση για περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων στα ταμεία των συνταξιούχων ΔΕΗ και ΟΤΕ, αναμένεται περικοπή των συντάξεών τους.
Υπολογίζεται οτι οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι 70.000 και κοστίζουν στο κράτος 1,5 δις ευρώ!

Παπακωνσταντίνου: Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα

Τα μέτρα δεν πρόκειται ν' αλλάξουν μέχρι να βγούμε από την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόσθεσε οτι οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν πιθανή πτώση της κατανάλωσης, ενώ όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα είπε οτι στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε το θέμα αλλά αποφασίστηκε να μην τον αγγίξουν.
Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μικτές αποδοχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα είναι υψηλότερη από το μείον 0,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά δεν θα φθάσει στο ύψος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος (που προβλέπουν αρνητικό ρυθμό κατά 1 έως 2%).
Σύμφωνα με τον υπουργό τα φορολογικά έσοδα για τον Φεβρουάριο είναι κοντά στο στόχο που έχει τεθεί αλλά δεν τον προσεγγίζουν καθώς υπήρξαν και οι απεργίες των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δραματική συνεδρίαση του υπουργικού

Εισηγούμενος τα μέτρα ο πρωθυπουργός είπε: "Τώρα ήλθε η ώρα της Ευρώπης. Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Το ίδιο περιμένουμε να κάνει και η Ευρώπη. Διαφορετικά είναι ανοικτό το σενάριο να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση των μέτρων ήταν ομόφωνη από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ήδη κατατέθηκαν με τη μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Παρσκευή.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Γ.Παπανδρέου έκανε λόγο γιά δύσκολες αποφάσεις που "δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα γιά την επιβίωση της Ελλάδας, γιά να βγούμε από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης της χώρας". Σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα βρεθούν στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών, στη μάχη γιά μιά πιο δίκαιη κοινωνία.

Ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με εκπροσώπους ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

Συνεδριάζει από τις 6 το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο,όπου θα συναντηθεί μα την Αγκελα Μέρκελ και πριν πάει στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος του Μπαράκ Ομπάμα, θα βρεθεί την Κυριακή στο Παρίσι, γιά να συναντηθεί με το Νικολά Σαρκοζί.