Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010

Πιο αυστηρές οι ποινές για τη διαφθορά στο Δημόσιο


Αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και κίνητρα για συνεργασία με τις αρχές και για την καταγγελία υποθέσων διαφθοράς στο δημόσιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τα μέτρα διαφάνειας στη δημόσια ζωή (πόθεν έσχες, εξωχώριες εταιρείες κ.λ.π.) που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε περίπτωση που δοθούν στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του καταγγέλλοντος βοηθά στην αποκάλυψη της υπόθεσης, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του προσώπου που θα συνεργαστεί με τις αρχές. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

Εξάλλου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται, δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.

Επιπρόσθετα, βάσει των διατάξεων του νέου ν/σ, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως (πόθεν έσχες) συγκεκριμένων προσώπων όταν υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη, ή έχει υποβληθεί η καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό, ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.

Με άλλη διάταξη μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.

Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές και για τους υπόχρεους σε δήλωση «πόθεν έσχες» που συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες (off shore), καθώς πλέον θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ενώ θα δημεύεται το μερίδιο συμμετοχής στις off shore.

Προβλέπεται, επίσης, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.