Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2010

Μπαράζ απεργιών για το μαχαίρι στα επιδόματα


Εξέγερση στο Δημόσιο με μπαράζ απεργιών προκαλεί η περικοπή αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% και ισοδυναμεί με μείωση έως και 870 ευρώ μηνιαίως για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Η περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και, επιπλέον, η αύξηση της φορολογίας των επιδομάτων αυτών εξαιτίας της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, οδηγούν σε μεγάλες απεργίες στο Δημόσιο. Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου. Απεργία έχουν προαναγγείλει οι εργαζόμενοι στις εφορίες και για τις 17 Φεβρουαρίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, όπως ανακοίνωσαν χθες, συνεδριάζει εκ νέου το Γενικό τους Συμβούλιο με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν, όπως ανακοινώθηκε, και οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι επίσης αντιδρούν στις περικοπές των επιδομάτων που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική.

Εκτός από το μπλακάουτ που αναμένεται να προκαλέσουν στις δημόσιες υπηρεσίες οι απεργίες θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων από εφορίες και τελωνεία, σε περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η φετινή εισοδηματική που θα προβλέπει αυξήσεις μέχρι 1,5% για αποδοχές έως 2.000 ευρώ και πάγωμα για τις υψηλότερες, σε συνδυασμό με την περικοπή των επιδομάτων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνησηη οποία αναμένεται να φθάσει έως 25%- αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Όπως σημειώνει, και το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων.