Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2010

Άγρια κερδοσκοπία στα ομόλογα


Άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας χθες στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών, με φόντο ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων και διαψεύσεων σχετικά με την πρόθεση και τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να δανειστεί 25 δισ. ευρώ από την Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα η αγορά «τζογάρισε» και με την προαναγγελία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για νέα έκδοση δεκαετών ομολόγων εντός του Φεβρουαρίου, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις υφιστάμενων τίτλων από θεσμικούς επενδυτές, με στόχο να επανατοποθετηθούν στη νέα έκδοση με υψηλότερες για αυτούς αποδόσεις.

Το ξεπούλημα ελληνικών τίτλων έστειλε τις τιμές στα τάρταρα και τις αποδόσεις στα ύψη, με τα περιβόητα spread, που αντιπροσωπεύουν την ψαλίδα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας, να καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, στο 3,73% από 2,99% την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μονάδα αύξησης των spread ισοδυναμεί με «καπέλο» τόκων 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης έκλεινε στις 1.972,93 μονάδες με απώλειες 3,89%, χάνοντας το... οχυρό των 2.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2009. Η αφορμή για το νέο χτύπημα στις ελληνικές αγορές ήρθε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Τimes», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κίνα την πώληση ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ με «αντάλλαγμα» στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας, με ενδιάμεσο την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η διάψευση του δημοσιεύματος, αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία από την τράπεζα, μεγιστοποίησαν τις πιέσεις, οδηγώντας ορισμένους στην αγορά να κάνουν λόγο για «μαύρη Τετάρτη».

Το χρονικό της κερδοσκοπίας
Τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο, η έναρξη των συνεδριάσεων έγινε με μικρές απώλειες. Η κατηγορηματική διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών ότι «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού» αλλά και «υπάρχει οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης» έστειλε τα spread των δεκαετών ομολόγων στο 3,30%. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την ανακοίνωση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία «δεν εμπλέκεται σε τέτοιο deal», δεν υπάρχει εν εξελίξει σχέδιο για πώληση ελληνικού χρέους σε κινέζους επενδυτές. Τότε τα spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το ιστορικό ρεκόρ του 3,73% και η βουτιά στο Χρηματιστήριο προσέγγισε το 4%.

Η διάψευση των προσδοκιών κάλυψης ενός μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας (54 δισ. ευρώ φέτος) από την Κίνα και η ανησυχία για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να δανειστεί έριξε νερό στον μύλο της κερδοσκοπίας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. «Η προσφυγή στην αγορά της Κίνας θα ήταν σανίδα σωτηρίας», λένε χαρακτηριστικά. Όταν προ λίγων εβδομάδων είχε γίνει γνωστό πως το Ελληνικό Δημόσιο θα στραφεί σε ΗΠΑ και Ασία για να διευρύνει τον κατάλογο αγοραστών ελληνικών ομολόγων, η «αγορά» έβρισκε αυτή ακριβώς την επιλογή ως αφορμή για πιέσεις, καθώς τότε θεωρούσαν πως η στροφή σε αυτές τις αγορές υποδηλώνει αδυναμία κάλυψης των αναγκών από την ευρωζώνη.

Το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να σχεδιάζει εκδόσεις χρέους σε δολάρια και γιεν, διαψεύδει όμως, ως προς το ποσό, ότι θα αναζητήσει 5 έως 10 δισ. ευρώ, όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα.