Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2010

Σήμερα θα ανοίξουν τα μπλόκα;


- Κρίσιμη συνάντηση στις 19:30 αγροτών - Μπατζελή
- Άνοιξε ο Προμαχώνας
- Ολιγόωροι αποκλεισμοί σε Πλατύκαμπο και Τύρναβο


Πρόσωπο με πρόσωπο με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα βρεθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Από αυτή την συνάντηση θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους με τα πρώτα δείγματα από τις συνελεύσεις να είναι θετικά.

Συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών. Ομαλή ήταν η πρόσβαση των οχημάτων στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, και στα διόδια Μαλγάρων.

Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα ήταν ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας

Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς στον κόμβο του Στρυμωνικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

Αποκλεισμένοι από τους αγρότες, είναι οι οδικοί κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

Αποκλεισμένος από τους αγρότες της Χαλκιδικής, ήταν στη διάρκεια της νύχτας ο κόμβος της Τρίγλιας. Από την άλλη μεριά, ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

«Τα θεσμικά μέτρα, από τη στιγμή που θα ληφθούν, θα αποδώσουν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Ως τότε οι αγρότες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να μπουν και πάλι στα χωράφια τη νέα περίοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω σ' αυτό το θέμα και να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και αυτές τις περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου», υπογράμμισε ο Βάϊος Γκανής ενημερώνοντας το μεσημέρι τους αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας.

«Το ισοζύγιο ανάμεσα σε αυτά που ζητήσαμε και σε αυτά που έχουν προταθεί από το Υπουργείο είναι ακόμη αρνητικό. Άλλωστε, γι' αυτό παραμένουμε στο δρόμο», σχολιάζει ο Γιώργος Παλιούρας, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συμμετοχής σε μια ενιαία πανελλαδική επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, η αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών είναι ότι προς το παρόν δεν συμμετέχουν σε κανέναν τέτοιο διάλογο.

Εκπρόσωποι των παραγωγών από Πλατύκαμπο και Τύρναβο θα συμμετάσχουν, τελικά σήμερα Παρασεκυή , σε σύσκεψη των 12 μπλόκων της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλάστρας. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχει απευθυνθεί και στους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.

Άνοιξε ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συνεχής χιονόπτωση και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή οδήγησαν τους αγρότες, στην απόφασή τους να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να απεγκλωβιστούν τα φορτηγά που βρίσκονται σε ουρές εδώ και μέρες.

Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου είναι πλέον εξοργισμένο με την κατάσταση, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες μηνύσεις από εμπορικούς συλλόγους. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας.

Ο Κώστας Λεβέντης μιλώντας στο Νewsit ανέφερε ότι τα η ζημιά που έχουν πάθει οι ξενοδόχοι της περιοχής τις τελευταίες 12 ημέρες εξαιτίας των αγροτικών κινητοποίησεων ξεπερνά το 1,5 εκατ ευρώ, λέγοντας μας ότι μόνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε λόγω των μαζικών ακυρώσεων έχασαν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Κώστας Λεβέντης λέει χαρακτηριστικά : ‘’Μόνο για το σαββατοκύριακο που μας πέρασε από τα 4.500 κρεβάτια ακυρώθηκε το 70% ,σημαίνει σε αριθμούς αυτό σε δείγμα 60 ξενοδοχείων 500 χιλιάδες ευρώ μόνο για διαμονή’’.

Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται αναφέρει πως η πληρότητα φθάνει μόλις το 10-15%!