Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009

Δέκα συλλήψεις μέσα στον χώρο του ασύλου


ΔΙΠΛΗ ΑΡΣΗ του ασύλου και έφοδος των αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τα ξημερώματα και το βράδυ χθες έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή για την άρση του ασύλου ήταν η διαπίστωση ότι ομάδες κουκουλοφόρων έβγαιναν από τον χώρο του πανεπιστημίου, πετούσαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και προκαλούσαν φθορές. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα και άλλα δύο στη νυχτερινή έφοδο δύο διμοιριών των ΜΑΤ. Όμως, το μεσημέρι χθες η Εγνατία και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης στη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από την Καμάρα για τη συμπλήρωση ενός έτους από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν καταστροφές σε καταστήματα και τράπεζες. Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε 88 προσαγωγές υπόπτων.

Χθες τα ξημερώματα είχε γίνει η πρώτη επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και συνέλαβαν οκτώ άτομα- ανάμεσά τους είναι και δύο δεκαεπτάχρονοι- με την κατηγορία ότι προκαλούσαν φθορές και πετούσαν βόμβες μολότοφ στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης και στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Η έφοδος της Αστυνομίας στον χώρο που καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο έγινε αυτεπάγγελτα, καθώς νωρίτερα είχε διαπιστωθεί ότι ομάδες κουκουλοφόρων με ορμητήριο το προαύλιο του πανεπιστημίου πετούσαν τις μολότοφ.

Τα σοβαρά επεισόδια όμως ξέσπασαν λίγο μετά τις δύο χθες το μεσημέρι. Σχεδόν με την έναρξη της πορείας από την Καμάρα, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά στο κατάστημα των Starbucks και πέταξαν φωτοβολίδες στους αστυνομικούς.

Οδομαχίες
Από τις 2.30 έως τις 3.00 η οδός Εγνατία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: αντιεξουσιαστές πέταξαν στους αστυνομικούς δεκάδες μολότοφ και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Η πορεία διασπάστηκε, καθώς ο κύριος όγκος της συνέχισε προς το πρώην υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ενώ πολλοί διαδηλωτές διέφυγαν στα γύρω στενά, ώστε να αποφύγουν τα χημικά.

Στις 3.30 οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τους περισσότερους δρόμους πέριξ του υπουργείου, εγκλωβίζοντας διαδηλωτές σε διάφορα σημεία που σημειώνονταν συγκρούσεις. Τρία άτομα διακομίστηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν αστυνομική αυθαιρεσία. Με παρέμβασή τους οι περισσότεροι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι.