Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009

Πολιτικό δούλεμα για την Προεδρία


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ καλοκαίρι γίναμε θεατές ενός πολιτικού πινγκ πονγκ, κυρίως ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, σε σχέση με το θέμα της προεδρικής εκλογής. Το μεν ΠΑΣΟΚ συνδύαζε τη στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Παπούλια με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η δε Νέα Δημοκρατία απαντούσε αμήχανα πως το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει με τους θεσμούς.

Το έργο παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας τον δικομματισμόκα όχι αδίκως- διότι κατέστησε το μείζον θέμα της εκλογής του ύπατου πολιτειακού παράγοντα σε πολιτικό παιχνίδι...

Ο «γρίφος» πάντως της προεδρικής εκλογής λύθηκε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνουν πως θα στηρίξουν την επανεκλογή Παπούλια.

Πριν από δύο ημέρες ακόμη ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέδεσε τη στάση του απέναντι στην υποψηφιότητα Παπούλια με τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση που- για παράδειγματο νέο εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Αριστεράς, τότε ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Παπούλιας δεν θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος μόλις δύο μήνες από την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας προκάλεσε στη Βουλή τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά να μη στηρίξει την επανεκλογή του κ. Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συγκεκριμένη πολιτική κίνηση η οποία- φευ- δεν βρήκε ευήκοον ους, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε ακόμη μία θεαματική κωλοτούμπα.

Έσπευσε στην Ηρώδου του Αττικού να υποβάλει τα... διαπιστευτήριά του στον κ. Παπούλια και να δηλώσει βγαίνοντας πως «Πρόεδρο σαν τον Παπούλια δεν θα βρούμε άλλον στον ορίζοντα».

Προφανώς, σε αυτή τη χώρα κάποιοι δουλεύουν τους άλλους και οι άλλοι μας δουλεύουν όλους μαζί. Γίνεται αντιληπτό πως γύρω από το θέμα της προεδρικής εκλογής έχει στηθεί ένα πολιτικό παζάρι, όπου ο καθένας για δικούς του λόγους προτείνει ή αξιώνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Είπε κανείς ότι αυτή η χώρα έχει κρεμασμένα γύρω της κόκκινα φωτάκια;