Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16, 2009

Σήμερα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Αρχίζει σήμερα η καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ. Οργή από χιλιάδες ανέργους που....
τελικά μένουν εκτός του επιδόματος. Ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Φ.Σαχινίδης είχε δεσμευτεί ότι το επίδομα θα πάρουν όσοι εγγραφούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τελικά στην ρύθμιση πέρασε οτι το επίδομα δικαιούνται όσοι είναι εγγεγραμένοι μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Έτσι δημιουργείται ένα κενό μεταξύ 4-30 Νοεμβρίου.

Πως θα πάρετε το επίδομα:

Οικογένειες με παιδιά που το δικαιούνται θα το πάρουν κατευθείαν από τις τράπεζες αφού πρώτα τους σταλεί το ειδικό σημείωμα από την εφορία. (όπως δηλαδή γίνεται με την επιστροφή φόρου)

Όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2010, δηλαδή όσοι είχαν κάτω από το εισόδημα που δεν ήταν υποχρεωτική η δήλωση.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν γράψει στην δήλωση τους τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα θα μπουν απευθείας σε αυτόν. Όσοι δεν έχουν βάλει λογαριασμό στο σημείωμα της εφορίας θα αναγράφετε η τράπεζα που μπορούν να πάνε για να πάρουν το επίδομα. (όπως δηλαδή με την επιστροφή φόρου)

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΚΑΣ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν παίρνουν ΕΚΑΣ, θα λάβουν το επίδομα από τον ασφαλιστικό του οργανισμό όπως αυτός πληρώνει τις συντάξεις. Δηλαδή αν πληρώνει τις συντάξεις με μετρητά τότε θα το πάρουν με μετρητά αν είναι με επιταγή τότε με επιταγή.

Για άτομα με ειδικές ανάγκες υπεύθυνες για την πληρωμή είναι οι Νομαρχίες. Δεν χρειάζεται όμως να πάνε στις Νομαρχίες αφού θα τους σταλεί είτε με επιταγή είτε με μετρητά.

Όσοι είναι να πάρουν διπλό επίδομα, δηλαδή οικογένεια που έχει και άνεργο, θα το πάρουν από την εφορία όπως ακριβώς γίνεται και με την επιστροφή φόρου. Ή απευθείας σε λογαριασμό αν έχει δηλωθεί στη δήλωση ή με σημείωμα για να πάνε σε τράπεζα.

Από τη Δευτέρα 21/12 θα σταλούν τα χαρτιά στις οικογένειες με παιδιά σύμφωνα με το Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αυτό αφορά όσους δεν έχουν βάλει στη φορολογική δήλωση τους τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης αφού οι περισσότεροι δεν βάζουν τραπεζικό λογαριασμό θα τα πάρουν τα λεφτά μετά τα Χριστούγεννα!

Σύμφωνα με το ΙΚΑ το επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους του μαζί με το δώρο στις 16 Δεκεμβρίου. Μαζί θα πάρουνε και την σύνταξη Ιανουαρίου.

Για το ΤΕΒΕ – ΤΣΑ θα δοθεί στις 16/12

Για τον ΟΓΑ στις 28-29-30-31 Δεκεμβρίου

Για το ΤΑΕ στις 04 Ιανουαρίου 2010


Όσον αφορά τον ΟΑΕΔ. Ακομή επικρατεί ένα αλλαλούμ με το πότε θα δωθεί αφού ο ΟΑΕΔ περιμένει τα κονδύλια που όπως υποστηρίζουν ακόμη να τα πάρουνε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του όμως πιστεύεται ότι από τον ΟΑΕΔ τα επιδόματα θα δοθούν η 1η δόση μέχρι τις 31/12 και η 2η μέχρι τις 30/06/2010