Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Παγώνουν οι μισθοί και οι προσλήψεις


Πάγωμα μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ, πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για τον επόμενο χρόνο και εξορθολογισμό των προσλήψεων από το 2011, με ορισμό της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συζήτησε το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2010, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Οι τρεις αυτές αποφάσεις συνδυάζονται με μια τροποποίηση του προσχεδίου ως προς τους στόχους για τις δαπάνες και το έλλειμμα. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ και ο στόχος για το ποσοστό του ελλείμματος τέθηκε στο 9,1%9,2%, από 12,5% στο τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι από το πάγωμα των προσλήψεων εξαιρούνται οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της ασφάλειας.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε το πάγωμα για έναν χρόνο των μισθών και των συντάξεων (μεικτών αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων) άνω των 2.000 ευρώ και παράλληλα η διοχέτευση συνολικά 14 δισ. ευρώ για επενδύσεις και κοινωνικές παροχές. Τα 10 δισ. ευρώ εξ αυτών θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ, 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών και 1 δισ. ευρώ από το επίδομα αλληλεγγύης. Πάντως, μεταξύ των υπουργών διάχυτη ήταν χθες η αντίληψη ότι ο προϋπολογισμός δύσκολα θα σταθεί χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «πρώτο αποφασιστικό βήμα» για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ επέμεινε ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά από την κρισιμότητα της κατάστασης.

Για την ελληνική κυβέρνηση το μείζον ζήτημα δεν είναι η συμμόρφωση προς τις επιταγές της Επιτροπής, αλλά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των διεθνών αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των αμέσως επόμενων ημερών και πιθανότατα κατά τη διαδικασία της επίσημης κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να παρέμβει και να επιμείνει στην περιγραφή της δεινής κατάστασης και στην αναγκαιότητα κοινωνικών συναινέσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χθες, ο Πρωθυπουργός έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου: « Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της απόκλισης από την πραγματικότητα. Δεν το λέω αυτό για να κάνω ανέξοδη κριτική. Ούτε για να δημιουργήσω άλλοθι. Κάθε άλλο ». Συμπλήρωσε στη συνέχεια ότι ο προϋπολογισμός δεν λύνει διά μαγείας όλα τα προβλήματα του τόπου και επισήμανε: « Είναιόμωςένας προϋπολογισμός ισορροπίας μεταξύ των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων που κληρονομήσαμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα και της ανάγκης να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αδικία, τις ανισότητες,τη φτώχεια και την έλλειψη ευκαιριών ». Πάντως, στην εισήγησή του ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ρητώς: « Θα τηρήσουμε όλες μας τις δεσμεύσεις απέναντι στους Ελληνες και στις Ελληνίδες ». Μ εγάλο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης κατέλαβε η αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα στην αγορά και τη χαλάρωση του «Τειρεσία» από την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Πέραν κάποιων παρατηρήσεων νομοτεχνικού χαρακτήρα από τον κ. Βενιζέλο, η υποδοχή του νομοσχεδίου ήταν θετική.

Στις τοποθετήσεις των υπουργών υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται κατόπιν υποδείξεων των Βρυξελλών. Μιλώντας σχετικώς η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με εθνική ταπείνωση, τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάρτιση του προϋπολογισμού έχοντας πλήρη επίγνωση της κρίσης. Επίσης, από την κυρία Διαμαντοπούλου επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης πολιτική και επικοινωνιακή κάλυψη του υπουργείου Οικονομικών τόσο στη συζήτηση όσο και στην τήρηση του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι «οφείλουμε στον πολίτη την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα στη διαχείριση των χρημάτων του» και επισήμανε ότι «τώρα πρέπει να ανοίξουν όλα τα μεγάλα θέματα».

Ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης μίλησε για την ανάγκη να σταλεί ένα μήνυμα ότι αλλάζει και γίνεται αξιόπιστος και σοβαρός ο τρόπος διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, ενώ οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής και τακτικός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων κάθε υπουργείου, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, πρόταση που υιοθετήθηκε. Οπως τονίστηκε, από το 2011 ειδικές διυπουργικές επιτροπές θα καταρτίζουν από μηδενική βάση τους προϋπολογισμούς των υπουργείων.