Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2009

Η διαφθορά διώχνει τις ξένες επενδύσεις

Το πολύ κακό πολιτικό κλίμα και η σκανδαλολογία των τελευταίων 12 μηνών ήταν η βασική αιτία της μεγάλης υποχώρησης κατά 14 θέσεις της Ελλάδας (από την 57η στην 71η θέση) στο παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς που καταρτίζει η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια για ένα σύνολο 180 χωρών.Tην απώλεια επενδύσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα για φέτος η επιδείνωση της βαθμολογίας της χώρας μας στο δείκτη διαφθοράς η οποία μειώθηκε στο 3,8 το 2009 από 4,7 που ήταν το 2008 με άριστα το 10.

Μαζί με την Ελλάδα στην 71η θέση της λίστας του δείκτη διαφάνειας βρίσκονται όλα τα γειτονικά κράτη όπως είναι η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία. Δυστυχώς στη λίστα αυτή η χώρα μας φιγουράρει ως η τελευταία ανεπτυγμένη οικονομία τόσο στην Ευρώπη των «27» όσο και διεθνώς με τόσο χαμηλή βαθμολογία στο δείκτη διαφάνειας.

Πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες, όπως η Βραζιλία, το Περού, η Κολομβία, το κρατίδιο Μπουρκίνα Φάσο, η Ζουαζηλάνδη, η Ρουάντα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαίριου. Η γειτονική μας Τουρκία βρίσκεται 10 θέσεις πάνω από την Ελλάδα, στην 61η θέση, παρά το γεγονός ότι και η χώρα αυτή επιδείνωσε τη θέση της στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας.

Απώλειες

Η χώρα μας μαζί με το Μπαχρέιν, το Ιράν, τη Μαλαισία και τη Μάλτα είχαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση από τις χώρες του δείκτη ενώ αντίθετα Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Γουατεμάλα, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Πολωνία και Συρία είχαν σημαντική βελτίωση.

Η εξέλιξη αυτή από χρόνο σε χρόνο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού αφού μια καλή βαθμολογία στο δείκτη της διεθνούς διαφάνειας αποτελεί ένα από τα κίνητρα επενδύσεων για τις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει την απώλεια η Διεθνής Διαφάνεια υπολογίζει ότι η μείωση της βαθμολογίας του δείκτη διαφάνειας κατά μια μονάδα για κάθε χώρα του δείκτη έχει ως συνέπεια την απώλεια επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι για το πολύ κρίσιμο 2009 η Ελλάδα με βάση την παραπάνω νόρμα μετρά απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση από χρόνο σε χρόνο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κώστα Μπακούρη, δεν θα πρέπει να απασχολεί τόσο πολύ αφού οφείλεται σε παράγοντες συγκυριακούς όπως είναι τα προβλήματα της πολιτικής ζωής. Αυτό που θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία για την ελληνικές αρχές είναι οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής διοίκησης.

Ο κ. Μπακούρης είπε ότι η χαμηλή για ευρωπαϊκή χώρα βαθμολογία προέρχεται από το αίσθημα διαφθοράς των πολιτών κυρίως για τη διαχρονική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Εξηγώντας τόνισε ότι τα πιο αρνητικά δείγματα στα ερωτηματολόγια των επιτροπών που διεξάγουν τις 6 έρευνες οι οποίες δίνουν το δείκτη διαφθοράς, καταγράφονται για τις εφορίες, την πολεοδομία αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Μηδενική ανοχή

«Τα στοιχεία επίσης μας δείχνουν ότι δεν έχουμε πείσει ούτε τη διεθνή οικονομική κοινότητα ούτε την κοινωνία των πολιτών ότι έχουμε ένα αξιόπιστο πλάνο αντιμετώπισης της διαφθοράς, γεγονός που παίζει αρνητικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων» τόνισε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο κ. Μπακούρης τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα στα οποία θα αντανακλάται η θέληση της κυβέρνησης για δράση και αποτελέσματα και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη ύπαρξης μηδενικής ανοχής τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά της πολιτείας.

Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας σημείωσε ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την ψήφιση νέων νόμων για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η προσπάθεια όμως σταματά εκεί και δεν επεκτείνεται -όπως θα έπρεπε- στην εφαρμογή των νέων αυτών κανονισμών και θεσμικών πλαισίων αφού υπάρχει σε όλο το πλέγμα της δημόσιας διοίκησης μια κατάσταση ατιμωρησίας και καθυστέρησης της απονομής δικαιοσύνης.

Αποστήματα

Η «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» επισημαίνει την άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρονομαστή δράσης για όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μαζί πρέπει να απομονώσουμε τα αποστήματα που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Η συμμετοχή στην «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας» μας κάνει πιο δυνατούς.

«Είναι αυτονόητες οι αρνητικές επιπτώσεις της διαφθοράς στην οικονομία, την ανάπτυξη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Σε μια εποχή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει διευρύνει το πρόβλημα, η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο σημαντική» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Μπακούρης.