Τετάρτη, Φεβρουαρίου 19, 2014

Οι επιτροπές του ΕΟΠΥΥ φεύγουν άπρακτες - Γιατροί, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι αντιστέκονται στο "λουκέτο"

Οι εκκλήσεις για συμπαράσταση πιάνουν τόπο. Πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που απειλούνται με "λουκέτο". Οι επιτροπές παραλαβής του Οργανισμού φεύγουν άπρακτες. Κάτοικοι και οι εργαζόμενοι δεν επέτρεψαν, το μεσημέρι, σήμερα Τρίτη, στις επιτροπές να κλείσουν τις μονάδες ΕΟΠΥΥ Λ. Αλεξάνδρας και Νέου Κόσμου.
Συνεχίζουν να αντιστέκονται γιατροί, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και πολίτες στο "λουκέτο" στα πολυϊατρεία και στην ένταξη του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας, μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου που μετατρέπει τον Οργανισμό από πάροχο σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία των ενώσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι κινητοποιήσεις σε 15 πολυϊατρεία δεν επέτρεψαν στις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν σε απογραφή και παραλαβή των κτιρίων.
Ειδικότερα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε Λιβαδειά, Κυκλάδες, Λασίθι, Καλαμάτα, Ξάνθη, Θήβα, Πύργο, Ν. Ιωνία, Κορωπί, Πειραιά, Παγκράτι, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριο- Δάφνη, Ν. Σμύρνη και Ασπρόπυργο. Αύριο, Τετάρτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξαγγείλει πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, στη 1 το μεσημέρι. Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή οργανώνει στις 6 σήμερα το απόγευμα το ΠΑΜΕ, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας.
Ζήτημα έχει προκύψει τώρα και με τον τρόπο ένταξης των γιατρών στο νέο φορέα. Οι γιατροί, που καλούνται σε διάστημα επτά ημερών να δηλώσουν αν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν εκτός διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αντιδρούν καταγγέλλοντας ότι η δήλωση του Νόμου 1599 που καλούνται να υπογράψουν, είναι δεσμευτική και τους στερεί το δικαίωμα άσκησης κάθε ένδικου μέσου. Εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο για εκβιαστική μεθόδευση και καλούν τους γιατρούς να μην υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις.