Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ


Στον Όμηρο, Αργείοι αποκαλούνταν όλοι γενικά οι Έλληνες και όχι μόνο οι προερχόμενοι από το Άργος. Αυτή τη φράση φώναξε ο Στέντορας στον Τρωικό πόλεμο στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους Έλληνες να δείξουν θάρρος στον αγώνα εναντίον των Τρώων, μετά την αποχώρηση του Αχιλλέα από τη μάχη. Αιδώς Αργείοι σημαίνει ντροπή Έλληνες και σήμερα χρησιμοποιούμε τη φράση για να ψέξουμε κάποιον για πράξη ή για συμπεριφορά, για την οποία έπρεπε να νιώθει ντροπή.
Ακολουθεί μετάφραση αποσπάσματος από την Ιλιάδα :
«Αιδώς Αργείοι! Το μόνο βέβαιο που τώρα μας περιμένει είναι να χαθούμε ή να σωθούμε και να διώξουμε τη συμφορά απ’ τα πλοία.


Αλήθεια, ελπίζετε πως, αν κυριεύσει τα πλοία ο Έκτορας με την κυματιστή τη χαίτη στην περικεφαλαία, θα γυρίσετε με τα πόδια στην πατρίδα του ο καθένας;


Αλήθεια δεν τον ακούτε που ξεσηκώνει ολόκληρο το λαό του, και οργισμένος λαχταρά τα πλοία μας να κάψει;


Και, βέβαια, δεν μας προσκαλεί σε χορό, αλλά σε μάχη.


Κι όσο για μας, καμιά σκέψη ή ιδέα δεν είναι καλύτερη από τούτη, από το να ενώσουμε δηλαδή τα χέρια με την ψυχή μας, σε μάχη σώμα με σώμα.


Γιατί είναι προτιμότερο την ίδια χρονική στιγμή να σκοτωθείς ή να σωθείς στην πεισματώδη μάχη, παρά να βασανίζεσαι μια ζωή εδώ κοντά στα πλοία από κατώτερους άντρες.


Έτσι είπε και ξεσήκωσε το πάθος και το θάρρος στον καθένα.».

ΝΤΡΟΠΗ σ’ όλους εμάς τους τρομοκρατημένους Έλληνες, που ακόμη τους ανεχόμαστε και τους αφήνουμε να σκυλεύουν την πατρίδα μας.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ
ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ