Τετάρτη, Ιουνίου 16, 2010

Το νέο ασφαλιστικό - εργασιακό


Πλήρως εναρμονισμένο με τις διατάξεις του Μνημονίου είναι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιασθεί αύριο στους ελεγκτές της τρόικας και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουνίου.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (και για τους προ του 1993 ασφαλισμένους) το 65ο έτος της ηλικίας. Σε ηλικία 60 ετών θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη μόνον όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης, καθώς και οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με 35ετία.

Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, πριν δηλαδή από την ηλικία των 65 ετών. Οι νέες διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2011 έως το 2015.

Μείωση αποζημίωσης, αύξηση ορίου απολύσεων

Μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 40% - 50% και αύξηση του ορίου των απολύσεων φέρνουν τα προεδρικά διατάγματα που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι απολύσεις είναι ελεύθερες σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα. Σε εταιρείες με προσωπικό από 31 έως 150 άτομα παρέχεται η δυνατότητα 5 απολύσεων μηνιαίως, ενώ στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους το όριο των απολύσεων αυξάνεται σε 4%, από 2% σήμερα. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης νέων ανέργων με μισθό που αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού και επιδότηση των εισφορών, καθώς και η υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, με αποδοχές κατώτερες της εθνικής σύμβασης εργασίας.