Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

Ωρα δυσμενών αποφάσεων


"Τρέχει και δεν φτάνει" η κυβέρνηση για να μαζέψει τη δραματική πλέον κατάσταση στην Οικονομία, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται εντείνοντας τη δυσφορία των πολιτών που έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνουν την απογοήτευσή τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κατάστασης στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.
Το κλίμα αυτό εισέπραξαν, εξάλλου, βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης στις εκλογικές τους περιφέρειες, όπου δέχθηκαν παράπονα και γκρίνιες ακόμα και από τοπικά κομματικά στελέχη για τους χειρισμούς στην Οικονομία και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση σημαντικών αποφάσεων που χρειάζεται ο τόπος.
Από τη μία η κατάσταση αυτή, που στο εξής εκτιμάται ότι θα αρχίσει να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, και από την άλλη οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη νέα δραματική άνοδο των spreads καθώς και στις αποκαλύψεις από τη Eurostat για το ύψος του ελλείμματος, που εμφανίζει και την κυβέρνηση Παπανδρέου να ψεύδεται στους Ευρωπαίους εταίρους, έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου που επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της χώρας και να ελέγξει την κατάσταση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται μετά την πασχαλινή ανάπαυλα να επεξεργάζεται νέο κύμα μέτρων, ενώ παράλληλα επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως σε ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο κρατικός "κορβανάς".
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να "κλείσει" το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ έως τις 16 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το ασφαλιστικό. Για το θέμα αυτό έχει επίσης προγραμματιστεί να συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας το Υπουργικό Συμβούλιο, αν και η περιπέτεια της υγείας του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού κ. Λοβέρδου ενδέχεται να προκαλέσει μικρή αναβολή.
Πέραν αυτών, μέσα στους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρότι αυτό αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα δρομολογούνται οι διαδικασίες για ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών οργανισμών, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, καθώς και η λήψη πρόσθετων μέτρων που θα αφορούν άμεσα στους πολίτες.
Στη λίστα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται, ακόμη, το σχέδιο «Καλλικράτης», με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να πάει στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, προσδοκώντας από τη μία να επιδείξει μία τολμηρή μεταρρύθμιση και από την άλλη να διασφαλίσει την ψήφο των μεταναστών, οι οποίοι επωφελούνται από τη σχετική ρύθμιση για την ιθαγένεια.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη επισημάνει πως επιθυμεί μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουν φτάσει στη Βουλή σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, με στόχο να τις αξιοποιήσει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τον Ιούνιο ή και νωρίτερα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.