Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

Τι θα πει δεν «είμαστε ελεύθεροι»;


Η ελεύθερη πτώση, χθες, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και η απίθανη εκτίναξη του spread των ελληνικών ομολόγων στις 680 μονάδες, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αλλωστε, τα απολύτως απογοητευτικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, από πηγές όπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, δεν αφήνουν περιθώρια.

Η χώρα βρίσκεται στο απροχώρητο. Οσο για το μηχανισμό στήριξης και τις νέες προϋποθέσεις που τον συνοδεύουν, η κυβέρνηση, χθες, διά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του ΥΠΟΙΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μιλούν ξεκάθαρα πλέον πως δεν έχουμε τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής.

Βέβαια αυτό το γνωρίζαμε, αφού η Ελλάδα βρίσκεται σε αυστηρή κοινοτική επιτήρηση. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που θα μας δανείσουν για να μη χρεοκοπήσουμε, βλέπουν ότι η οικονομική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τους στόχους της, αλλά, ακόμα και αν τους υλοποιούσε, δεν θα ήταν αποτελεσματική. Αρα το ζήτημα των όρων της χρηματοδότησής μας τίθεται εξ υπαρχής.

Πιο επικίνδυνη είναι όμως η κατάσταση στην πολιτική πλευρά της υπόθεσης, «σωτηρία της Ελλάδας». Το θέμα δείχνει όχι μόνο να ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης, αλλά η Αθήνα εμφανίζεται ανήμπορη να παρέμβει, σε μια συζήτηση που την αφορά άμεσα.

Τι άλλο να συμβαίνει, όταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μας λέει ότι «δεν είμαστε ελεύθεροι»; Αλλά στην ελευθερία υπάρχουν και διαβαθμίσεις.

Για να εκστομίσει τέτοια λόγια ο υπουργός, μάλλον νομίζει ότι έχουμε φθάσει σε έλλειμμα εθνικής κυριαρχίας. Ακόμα όμως και αν είναι έτσι, δικαιώνεται η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τέτοια φράσεις; Δηλαδή τι θέλουν να πουν, ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα;

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι οι ιθύνοντες να μετρούν τα λόγια τους. Διότι, αν θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, ίσως καταφέρουν το αντίθετο και προκαλέσουν απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Αλλωστε, η αναγνώριση έλλειψης εθνικής κυριαρχίας είναι λογικά αδύνατη φράση. Δεν μας επιτρέπεται ως Ελληνες να αναγνωρίσουμε ποτέ κάτι τέτοιο, όσο τουλάχιστον είμαστε όρθιοι, αυτό δεν πρέπει ούτε μπορεί να συμβεί...