Πέμπτη, Απριλίου 29, 2010

Αυξάνουν τη βοήθεια Ε.Ε. – ΔΝΤ


Σε 100-120 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ύψος του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα σε διάστημα τριών ετών, σύμφωνα με Γερμανό βουλευτή ο οποίος επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τρίτιν αποκάλυψε πως οι Γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να λάβει δάνεια για τρία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μέλος του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ απέρριψαν την ιδέα ορισμένων βουλευτών να συμπεριληφθούν στο σχέδιο βοήθειας και τράπεζες.

Νωρίτερα, επικαλούμενος πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός Ν24 είχε μεταδώσει ότι η οικονομική βοήθεια που θα λάβει φέτος η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αρχικά ανακοινώθηκε. Όπως ανέφερε στο website του, μια διψήφια αύξηση από τα 45 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα είναι απαραίτητη.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν είχαν νωρίτερα συνάντηση με τους Γερμανούς βουλευτές προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ελλάδα και για το τριετές σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αργότερα οι Στρος-Καν και Τρισέ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αναφορικά με το ύψος του πακέτου βοηθείας. Όπως ανέφερε, μόλις επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα και τα χρήματα που θα δοθούν.