Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

Για ποιον χτυπά η καμπάνα του ΔΝΤ


Εχουν DΝΑ τα κόμματα; Αν έχουν, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη βγάλει καθαρή έτσι και πάρει απότομα ισχυρή δόση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το είπε ο βουλευτής του Πάρις Κουκουλόπουλος. «Το DΝΑ του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει την ατζέντα του ΔΝΤ». Ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ φωτίζει το πρόβλημα από τη σωστή γωνία. Σ΄ ένα κόμμα μπορείς να αλλάξεις ηγεσία, να αλλάξεις κομματικά όργανα, να αλλάξεις πολιτική και ιδεολογία. Μπορείς ίσως να του αλλάξεις και οπαδούς. Δεν μπορείς όμως να αλλάξεις τους οπαδούς του. Και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ακούνε ΔΝΤ και τρέχουν σε αλλεργιολόγο. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε πολλές φάσεις από την ίδρυσή του. Αλλά στον γενετικό του κώδικα υπάρχουν πάντα οι ιδρυτικοί μύθοι της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Η παραμικρή αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου δονεί τις κομματικές συγκεντρώσεις. Οι επαγγελματίες του κόμματος μπορεί να μην πολυσκοτίζονται από την προοπτική του ΔΝΤ. Αλλά πολλοί στη βάση πιστεύουν ότι αν είσαι σοσιαλιστής, δεν γίνεται να πας πέρα από ένα όριο. Στη Δημοκρατική Παράταξη δεν μπορείς να αλλάξεις ρητορική. Και, κυρίως, δεν μπορείς να κόψεις στη μέση τους μισθούς και τις συντάξεις. Ολοι αυτοί περνάνε δύσκολες ώρες. Σε τεσσερισήμισι μήνες είναι η 36η επέτειος από την ίδρυση του Κινήματος. Με το ΔΝΤ στα γραφεία των υπουργών, τι θα γιορτάσουν;

Αυτό το καμπανάκι χτυπάει ο Κουκουλόπουλος. Αλλο η μάχη των αριθμών και άλλο η μάχη επιβίωσης των ανθρώπων. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα κάνει το μοιραίο βήμα, δεν θα περάσει και πολύ ευχάριστα, αν μέχρι τότε δεν βρει τρόπο να μιλήσει στην ψυχή των ανυποψίαστων οπαδών του κόμματος που τη στηρίζει. Κάποιος να εξηγήσει, να αναλύσει και να δεσμευτεί ότι ο δρόμος προς το ΔΝΤ δεν είναι δρόμος προς την κόλαση. Κάποιος που να ξέρει τη γλώσσα τους.

Με απλά λόγια ένα σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει πολιτική που δεν είναι σοσιαλιστική. Δεν μπορεί όμως να αγνοήσει τις εγγραφές στον σκληρό δίσκο της ιδεολογίας των οπαδών του. Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, πρέπει να τους προετοιμάσει για το σοκ, προτού «πατήσει το κουμπί» η κυβέρνηση. Γιατί, όπως έλεγε ο αμερικανός προπονητής Τζον Γούντεν: «Η αποτυχία της προετοιμασίας είναι η προετοιμασία της αποτυχίας»