Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

ΔΝΤ:«Μπορεί να εξαπλωθεί η ελληνική κρίση»


Η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση πιο γρήγορα απ΄ότι αναμενόταν αλλά επιδεινώθηκαν τα δημόσια οικονομικά, αφήνοντας τις χώρες ευάλωτες σε νέα σοκ, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), στην έκθεσή του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές(World Economic Outlook).

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ελληνική κρίση με το χρέος θα μπορούσε να εξαπλωθεί και εκτιμά ότι για την Ελλάδα το ΑΕΠ για το 2010 θα φτάσει -2% και για το 2011 το -1,1%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2010 και το 2011 θα μειωθεί στο 1%. Το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλαγών για το 2010 προβλέπεται στο 9,7% και για το 2011 στο 8,1%. Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα φτάσει φέτος το 12% και το 2011, το 13%.

«Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός κίνδυνος είναι ότι, αν καταστούν ανεξέλεγκτες, οι ανησυχίες της αγοράς για την ρευστότητα και την φερεγγυότητα της Ελλάδας, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια εκτεταμένη κρίση δημοσίου χρέους», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και διευκρινίζει ότι οι δημοσιονομικές αδυναμίες που παρατηρούνται στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, απειλούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα η συμφωνία για την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αβεβαιότητα, χρέη

«Οι προοπτικές για δραστηριότητα παραμένουν ασυνήθιστα αβέβαιες»,επισημαίνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι τα χρέη των κυβερνήσεων αποτελούν τη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας.Όσον αφορά πάντως τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 4,2% και το 2011 το 4,3%.

Το χάσμα που χωρίζει αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες γίνεται έντονα αισθητό, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Έτσι, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν σε ποσοστό 6,3% φέτος και 6,5% του χρόνου, ενώ στις αναπτυγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 2,3% και το 2011 το 2,4%.

Η Κίνα θα είναι η χώρα που θα γνωρίσει την ταχύτερη ανάπτυξη-μέχρι 10% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και 9,9% το 2011. Ισχυρή ανάπτυξη, όμως, αναμένεται να γνωρίσουν επίσης η Βραζιλία, η Ινδία και η Ινδονησία.