Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Άλμα στο Χρηματιστήριο, πέφτουν τα spreads μετά την "ανάσα" από τις Βρυξέλλες


Θετική ήταν η αντίδραση ων αγορών στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες γιά την Ελλάδα.

Το spread έχει υποχωρήσει στις 305 μονάδες, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι εντός της ημέρας θα πέσει κάτω από το "φράγμα" των 300 μονάδων.
Επιπλέον ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει μεγάλη άνοδο κοντά στο 4%. Την "κούρσα" οδηγούν οι μετοχές των τραπεζών, με τις περισσότερες να καταγράφουν άνοδο από 7% ως και 9%, κυρίως λόγω της απόφασης-έκπληξης Τρισέ να ανοίξει "ομπρέλα προστασίας" στα ελληνικά ομόλογα.

Κι αυτό γιατί αφ' ενός ενισχύει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών που θα μπορούν να δανείζονται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ, αλλά αφ'ετέρου γιατί οι Τράπεζες θα μπορούν βάσει αυτής της χρηματοδότησης να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, δανείζοντας το κράτος με ευνοϊκότερους όρους.

Την "ευφορία" ενισχύει η συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί μερικώς όλους και δεν “εκθέτει” κανέναν, στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες του Eurogroup.



Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα “μαξιλάρι” για το δανεισμό εφόσον το χρειαστεί. Μάλιστα όπως διευκρίνισε και ο Πρόεδρος της ΕΕ, θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όχι μόνον αν βγει στην αγορά για δανεισμό και δεν συγκεντρώσει το ποσό που αναζητεί, αλλά και αν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ασύμφορη, δηλαδή με κερδοσκοπικό επιτόκιο.



Η Μέρκελ εξασφάλισε ότι ο μηχανισμός θα αποτελεί “τελευταία καταφυγή” ενώ σ' αυτόν θα μετέχει και το ΔΝΤ, έστω κι αν αποδέχθηκε ότι το κύριο βάρος της χρηματοδότησης θα το σηκώνει η Ε.Ε.



Οι “ευρωπαϊστές” εξασφάλισαν ότι «οποιαδήποτε εκταμίευση διμερών δανείων θα πρέπει να έχει αποφασιστεί από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με ομοφωνία, υποκείμενη σε ισχυρούς όρους και βασισμένη σε εκτίμηση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν στη βάση της συμμετοχής τους στην ΕΚΤ».



Δηλαδή αν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία να εξεύρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της θα απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, οι οποίες θα εισηγούνται προς το Eurogroup που θα λαμβάνει την απόφαση δανειοδότησης της Ελλάδας. Ακόμη κι αν επικυρώσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η παροχή οικονομικής βοήθειας θα είναι εθελοντική. Δηλαδή μια κυβέρνηση μπορεί να συναινέσει στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά να αρνηθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Το ποσοστό που η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει δεν περιγράφεται, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα δυο τρίτα της αιτούμενης χρηματοδότησης θα συγκεντρώνονται από τις χώρες της ζώνης του ευρώ ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο των δανείων θα καλύπτεται από το ΔΝΤ.



Πληροφορίες, δε, από τις αγορές αναφέρουν ότι το διαθέσιμο ποσό από την Ευρωζώνη είναι της τάξης των 22 δισ. ευρώ ενώ από το ΔΝΤ τοποθετείται στα 20 δισ. ευρώ.