Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Οι τελικές ρυθμίσεις του φορολογικού


Ακόμη αυστηρότερα τεκμήρια για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές και αύξηση του αφορολόγητου στις 60 χιλ. ευρώ για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, προβλέπονται στην τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου.Επίσης μειώνεται ο φόρος των δωρεών προς την εκκλησία, σε σύγκριση με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου, ενώ διατηρείται στο ίδιο επίπεδο η έκπτωση στους τόκους για τα παλιά στεγαστικά δάνεια.

• Με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, το τεκμήριο ενός ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ / τ.μ. (Φιλοθέη, Ψυχικό κ.λπ.) θα προσαυξάνεται κατά 70% (περισσότερα εδώ).

• Ακόμη πιο ευνοϊκός γίνεται ο τρόπος φορολόγησης των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, καθώς το αφορολόγητο αυξάνεται στις 60.000 ευρώ ενώ καταργείται ο συντελεστής του 40% (περισσότερα εδώ).

• Στις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής περιλαμβάνεται και μείωση της φορολόγησης των δωρεών από αιτία θανάτου, προς τις Εκκλησίες (περισσότερα εδώ)

Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νόμου που αφορούν στις αποζημιώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, "όποιος παίρνει αποζημίωση απολύσεως πάνω από 150.000, 200.000 και 300.000 ευρώ, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να βρει την επόμενη εργασία του. Δεν μπορούμε από τη μια να μιλάμε για τα golden boys και από την άλλη να θέλουμε τα golden boys να μένουν αφορολόγητα και στις αποζημιώσεις απολύσεως".

Επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 90% των απολυμένων έχουν ή αφορολόγητο ή πολύ πιο ευνοϊκή μεταχείριση με το νέο σύστημα. "Όταν ο ελληνικός λαός υφίσταται τέτοιες θυσίες σήμερα, τότε δεν μπορεί να μένουν αφορολόγητοι αυτοί οι οποίοι παίρνουν πολύ μεγάλες αμοιβές και οι αποζημιώσεις απόλυσης είναι ανάλογες των τεράστιων αμοιβών που παίρνουν", πρόσθεσε και υποστήριξε ότι πολλές περιπτώσεις αφορούν και μεγαλοστελέχη που παίρνουν μετεγγραφή.

• Επίσης, «διασώζεται» η έκπτωση φόρου για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2003. Αντίθετα, καταργείται οριστικά το ευνοϊκό καθεστώς για τα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου της Σώματος τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ, αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί η επεξεργασία του και τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, την Πέμπτη, 8 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις.

Οι επόμενες κινήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια του περιλαμβάνονται η περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό, μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, η αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την ενσωμάτωση των βασικών διατάξεών του στη φορολογική νομοθεσία.