Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010

Ελλάδα και ΕΕ αντιμέτωπες στο ζήτημα της οικονομικής βοήθειας


Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ελλάδα βρίσκονται σε συνομιλίες για την επίλυση της ελληνικής πιστωτικής κρίσης.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συζητήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου.

Ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και τί ζητά η χώρα;

Η κρατική σπατάλη της τελευταίας δεκαετίας και τα παραπλανητικά στατιστικά στοιχεία άφησαν την Ελλάδα με έλλειμμα 13% του ΑΕΠ και αβάσταχτα χρέη. Η χώρα αναγκάζεται τώρα να αυξήσει τη φορολογία και να περιορίσει τις δαπάνες. Η Ελλάδα θα αναγκασθεί φέτος να δανεισθεί 53 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων για τοκοχρεολύσια.

Δεδομένων των κινδύνων που παρουσιάζει τέτοιος δανεισμός, η Ελλάδα είναι σήμερα αναγκασμένη να δανείζεται με πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η χώρα αναζητά τώρα ουσιαστική στήριξη από τα 16 κράτη της ευρωζώνης. Μία τέτοια στήριξη θα αποδείκνυε στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν είναι «καμένο χαρτί» και θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με με την ελληνική κυβέρνηση.

Ποια είναι η θέση της ΕΕ και της ευρωζώνης;

Η ΕΕ και οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης επέλεξαν τακτική τριών κατευθύνσεων. Πρώτον, πίεσαν την Ελλάδα να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της με συρρίκνωση των κρατικών δαπανών και ενίσχυση των εσόδων.

Δεύτερον, υπουργοί και ηγέτες της ΕΕ έχουν τονίσει τη στήριξή τους στην ελληνική προσπάθεια και την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν, εφόσον αυτό του ζητηθεί. Η ρηματική αυτή υποστήριξη, αν και σχεδιασμένη για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση, δεν πέτυχε πλήρως.

Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ ενέκριναν μηχανισμό, λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκάλυψαν ακόμη, που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια. Ο μηχανισμός αυτός, που θα αποτελεί στην ουσία σχέδιο διάσωσης, αναμένεται να περιλαμβάνει διμερή δάνεια. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και ειδικότερα η Γερμανία, δεν επιθυμούν την καταφυγή σε τέτοια μέτρα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνο προηγούμενο, προκαλώντας εξασθένιση του ευρώ.

Γιατί η Ελλάδα επιμένει να κάνει λόγο για προσφυγή στο ΔΝΤ;

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα υποχρεώνεται ήδη σε σκληρά οικονομικά μέτρα, που μοιάζουν με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τα οφέλη της ομπρέλας προστασίας του Ταμείου.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η πολιτική στήριξη της ΕΕ και η πίεση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν μόνο εφόσον συνοδεύονται από σαφείς δεσμεύσεις οικονομικής βοήθειας.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί και να επαναχρηματοδοτεί εσαεί το χρέος της με υψηλά επιτόκια, ιδιαίτερα όταν κάτι τέτοιο απειλεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Παρά την έκκληση του Ελληνας πρωθυπουργού για κατάθεση πρότασης βοήθειας από την ΕΕ, η χώρα θα πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 25-26 Μαρτίου.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, που θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε κάθε σχέδιο διάσωσης γης Ελλάδας, παραμένει αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική. Το ερώτημα παραμένει κατά πόσον η ελληνική απειλή για προσφυγή στο ΔΝΤ θα αρκέσει για να πεισθεί η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία.