Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

Το πιό κρίσιμο ραντεβού του Γ.Παπανδρέου


Με διαπραγματευτικό ατού τη δέσμη σκληρών μέτρων που...

ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πηγαίνει συναντάται σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωζώνης κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ.Μέρκελ.

Από τις δύο αυτές συναντήσεις, αλλά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, εξαρτάται το όποιο σχέδιο "διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γ.Παπανδρέου ήταν σαφής, παρουσιάζοντας τα σκληρά μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: "εμείς κάναμε το χρέος μας γιά να σωθεί η πατρίδα, τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης".

Στο "οπλοστάσιο" του πρωθυπουργού -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- είναι ο χθεσινός δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο 6,30%. "Παρά τα μέτρα που πήραμε, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να "πυροβολούν" την χώρα μας", θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του Γ.Παπανδρέου.

Πάντως ίσως το σημαντικότερο "ατού" του πρωθυπουργού είναι η "απειλή" προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της χώρας και η συνάντησή του στις 9 Μαρτίου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,κ.Τρισέ, πως "το ΔΝΤ δεν ενδείκνυται ως χορηγός οικονομικής βοήθειας για μία χώρα-μέλος του ευρώ".

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε: «Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρά της Ελλάδας, προσφέροντάς της βοήθεια».


Ωστόσο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Rainer Bruederle, δήλωνε πως η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την υγεία των δημόσιων οικονομικών της και δεν θα πρέπει να περιμένει βοήθεια από την Γερμανία ή άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θέλει ούτε ένα cent και εμείς επίσης δεν θέλουμε να του δώσουμε ούτε ένα cent", είπε χαρακτηριστικά ο Bruederle