Τρίτη, Φεβρουαρίου 23, 2010

Ένας blogger προκαλεί "εμφράγματα" μέσω του opengov


Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας κ. Ι.Πανάρετου και της υπουργού του κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου προκαλεί ένταση στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην παιδεία και στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση για την κατάργηση της βάσης του δέκα...
Αυτοβούλως και χωρίς να ενημερώσει την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο υφυπουργός κ. Ι. Πανάρετος αποφάσισε χθες να παραθέσει δημοσίως δείγμα του 5ήμερου πρόσφατου ταξιδιού του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης: έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.opengov. com πρότασή του για την αντικατάσταση των ΤΕΙ που δέχονταν τα προηγούμενα χρόνια χαμηλό αριθμό εισακτέων από τοπικά «κολέγια» πανεπιστημίων κατά το μοντέλο των ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή προκάλεσε χθες πολλαπλά «εμφράγματα» στους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς συνδέθηκε από τον κ. Πανάρετο ανοικτά με το θέμα της βαθμολογικής βάσης του δέκα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες στο «Βήμα» ότι ο κ. Πανάρετος ενήργησε αυτοβούλως και χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι οι απόψεις ενός μπλόγκερ που δεν απηχούν απόψεις ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Πανάρετος δέχθηκε χθες οξύτατη κριτική από συνεργάτες του στο υπουργείο Παιδείας, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που του απέδωσαν «θράσος και μεγαλοϊδεατισμό».
H πρόταση του κ.Πανάρετου βασίζεται στο δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Καλιφόρνιας . πρότεινε να καταργηθούν τα ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και τα ΙΕΚ, και να αντικατασταθούν από τοπικά «κολέγια» που θα λειτουργούν ως παραρτήματα των πανεπιστημίων. Οι σπουδαστές τους ύστερα από διετή φοίτηση θα μπορούν να μεταπηδήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η Καλιφόρνια σύμφωνα με άποψη στο προσωπικό του blog αποτελεί παγκοσμίως ένα υπόδειγμα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δημοσίων τριτοβαθμίων ιδρυμάτων της. Είναι η έδρα του καλύτερου δημοσίου Πανεπιστημίου του κόσμου (Μπέρκλεϋ) και του δεύτερου καλύτερου ιδιωτικού (Στάνφορντ). Ώς πολιτεία έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση κορυφαίων πανεπιστημίων από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Διαθέτει ένα δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι εφοδιασμένο με τους μηχανισμούς εκείνους ώστε να συμβιβάζει την προσβασιμότητα με την αριστεία (accessibility and excellence).