Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2010

Έκθεση σοκ για τα ψέματα της οικονομίας


Με μια πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση παρουσιάσε το πως έδινε ψεύτικα στοιχεία για την οικονομία η προήγουμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέθεσε το βράδυ στη Βουλή και σύμφωνα με αυτήν το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ από ότι έλεγαν οι υπουργοί της ΝΔ.

Ύστερα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαφόρων προβλέψεων, το χρέος έκλεισε στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%) και αυτό ήταν αποτέλεσμα των κρυφών ελλειμμάτων και των χρεών του Δημοσίου που είχαν μπει κάτω από το χαλί.

Σύμφωνα με την έκθεση το παιχνίδι του «μαγειρέματος» των στατιστικών στοιχείων ξεκίνησε το 2005 από τη ΝΔ με την περίφημη πλέον «δημοσιονομική απογραφή». Πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας να εμφανισθεί το έλλειμμα του 2004 υψηλότερο από ότι παρέδωσε η τότε κυβέρνηση, κάτι που έγινε με την αλλαγή του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών, η ΝΔ στα χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε τη... δημιουργική λογιστική με τους εξής τρόπους:


*
Δαπάνες εκτός προϋπολογισμού ως 1 δισ. Ευρώ τον χρόνο με υπογραφή υπουργών.
*
Ενημέρωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ελλείμματα και το χρέος από το...τηλέφωνο
*
Νοσοκομεία που λειτουργούν χωρίς λογιστικά βιβλία – διπλογραφικό σύστημα).
*
Δήμοι και κοινότητες που παίρνουν επιχορηγήσεις χωρίς βιβλία και ισολογισμούς
*
Περιουσίες “λάστιχα” στους ΟΤΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία για να μειωθούν τα ελλείμματα
*
“Μαγείρεμα” των στοιχείων του ΑΕΠ και συνεχείς αναθεωρήσεις
*
Απόκρυψη χρεών του Δημοσίου 6,2 δισ. Ευρώ στους προμηθευτές των νοσοκομείων
*
Απόκρυψη οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες
*
Δανεισμός μέσω ΔΚΕΟ και κατάπτωση εγγυήσεων ύψους 26,2 δισ. Ευρώ
*
Απόκρυψη των τόκων των δανείων
*
Ανοιχτά βιβλία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως την παραμονή των εκλογών
*
Αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ η 55 δισ. Ευρώ το 2009Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, αλλά αυτό θα έχει δυσάρεστο κόστος στο εξωτερικό και στη στάση των αγορών απέναντι στη χώρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην προτελευταία αναθεώρηση των στοιχείων που έγινε παραμονές των εκλογών το υπουργείο Οικονομικών είχε αποστείλει στοιχεία στη Στατιστική Υπηρεσία για τον ρυθμό ανάπτυξης, τα έσοδα, το δημόσιο χρέος κ.λπ. αφήνοντας κενές τις στήλες του 2008 και τις προβλέψεις του 2009 που θα συμπλήρωνε ο υπουργός το Σάββατο 3 Οκτωβρίου! Δηλαδή παραμονή της κάλπης...