Τρίτη, Φεβρουαρίου 02, 2010

Α. Σαμαράς: Ξεκολλήστε... Πάρτε επώδυνα μέτρα


Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση εάν πάρει επώδυνα αλλά σωστά μέτρα.
Έκκληση ενότητας απέναντι στη διαφθορά απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του.

Παράλληλα, αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο επέμεινε στην άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα πρέπει να προτείνει μέχρι τον Ιούνιο τις αναγκαίες, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η σύσταση αυτής της επιτροπής θα «είναι η απάντηση που χρωστάμε, σε όλους εκείνους που θεωρούν τον πολιτικό κόσμο «ανίκανο», τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει. Ας τους αποδείξουμε ότι έχουν άδικο. Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η Πολιτική επιστρέφει και ότι η διαφθορά είναι εχθρός για όλους μας, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Εξάλλου, κάλεσε το κυβερνών κόμμα να μην δίνει «μαθήματα υπευθυνότητας» στη ΝΔ, και αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να θυμηθεί ότι πέρυσι δεν δίστασε να υποδεχθεί τους αγρότες της Κρήτης στον Πειραιά ενθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ψίχουλα τα 500 εκ. που έδινε τότε η ΝΔ, και υποσχόμενος τα διπλά.

«Φέτος, ως πρωθυπουργός, δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά, ενώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα και δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μου στα μπλόκα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι αντί να εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο: τη μία ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας», την άλλη υπουργός του δηλώνει πως δεν «υπάρχει σάλιο» στα ασφαλιστικά ταμεία. Δημιουργείτε, κάθε τόσο, αδικαιολόγητο πανικό κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα spreads, γιατί μας «πυροβολούν» οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποσύρει τις πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες απ' αυτές «δίχασαν τον ελληνικό λαό»:

- Εκλογικό νόμο έχουμε σήμερα. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.

- Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση, χωρίς εμμονές και επικίνδυνες φορτίσεις.

- Ξανασκεφτείτε τον «Καλλικράτη» για τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε Σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Έτσι κι αλλιώς πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο Σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους κινδυνεύει να γίνει απορρύθμιση είπε ο κ. Σαμαράς.