Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2010

Ήταν σκάνδαλο το “deal της δεκαετίας”;


Παράταση άλλων τριών μηνών ζήτησαν...
σύμφωνα με πληροφορίες οι πραγματογνώμονες που ερευνούν την εξαγορά της “Γερμανός” από την Cosmote. Έτσι το πόρισμα που έπρεπε να καταθέσουν ως τις 31/12/2009, πηγαίνει προς Μάρτιο και βλέπουμε.
Ανώτερος δικαστικός που ρωτήθηκε για τον αν χειραγωγήθηκε τελικά η μετοχή της “Γερμανός” ή όχι, δήλωνε στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”: “Εδώ οι μισοί πραγματογνώμονες παραιτούνται και οι άλλοι μισοί έπρεπε να έχουν παραδώσει πόρισμα και ακόμη τίποτα”.
Η υπόθεση θα απασχολήσει ούτως ή άλλως τη Βουλή, που θα εξετάσει αν θα συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή, έστω κι αν έχουν παραγραφεί πιθανές πολιτικές ευθύνες πρώην υπουργών.

Τα 5 κακουργήματα που ερευνώνται, είναι:

- Χειραγώγηση της αγοράς κατ’ επάγγελμα, που προϋποθέτει δόλο και μεθόδευση
- Ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που προϋποθέτει ίδιον όφελος
- Απιστία στην υπηρεσία
- Ηθική αυτουργία στην απιστία
Το χρονικό της υπόθεσης

- Η εξαγορά της Γερµανός από την COSMOTE υπογράφηκε τον Μάιο του 2006.
- Το τίμημα της αγοράς ανακοινώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.
- Στις 7/2/2007 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, καταγγέλλοντας ως σκανδαλώδες το τίμημα και μιλώντας για «χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός, λίγο πριν από την εξαγορά».
- Στις 7/3/2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει πρόστιμο 580.000 ευρώ στα διοικητικά στελέχη της Γερµανός και 80.000 ευρώ σε αυτά της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ. Μετατρέπει όμως την κατηγορία από «χειραγώγηση» σε «στήριξη» της μετοχής.
- Στις 12/6/2008 η προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Σπυροπούλου ολοκληρώνεται και η δικαστική έρευνα ανατίθεται στον 20ό τακτικό ανακριτή.
- Στις 9/4/2009 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει τα πρόστιμα σε Γερμανός και Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.
- Στις 8/5/2009 κλείνει η Βουλή και παραγράφονται τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.
- Στις 23/6/2009, ορίζονται από τον ανακριτή πραγματογνώμονες οι οποίοι στα μέσα Ιουλίου παραιτούνται δηλώνοντας κώλυμα αμεροληψίας, αφού είχαν συνεργαστεί κατά το παρελθόν και με τη Γερµανός και µε τον ΟΤΕ.
- Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 ορκίζονται δύο νέοι πραγματογνώμονες, µε υποχρέωση εντός τριμήνου να απαντήσουν. Το πόρισμα δεν έχει ακόμα κατατεθεί και πληροφορίες λένε πως ζητήθηκε παράταση άλλου ενός 3µήνου.