Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

Ριζικές αλλαγές στη αυτοδιοίκηση

Γ. Ραγκούσης: "Λιγότεροι απο 370 οι δήμοι σε όλη τη χώρα"
"Το ζήτημα της ανεξαρτησίας μας αποτελεί κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης, ώστε να αποφασίζουμε εμείς ποιες είναι οι προτεραιότητες", δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Παπανδρέου. Όπως είπε, "ρίζα του προβλήματος δεν είναι η οικονομία, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης". Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ριζοσπαστική αλλαγή και νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης. "Είναι ένας εθνικός στόχος -είπε- που θα απελευθερώσει τον Έλληνα από τη γραφειοκρατία. Αποτελεσματικοί δήμοι, ισχυρές περιφέρειες, οι υπηρεσίες δίπλα στον πολίτη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Απελευθερώνουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας".

Οπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, "απο τους 1.034 δήμους θεμελιώνονται λιγότεροι απο 370 ισχυροί και αποτελεσματικοί δήμοι". Ο υπουργός εσωτερικών μίλησε για πρωτόγνωρη αλλαγή και έκανε λόγο για παρέμβαση και στα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης - πρώτου και δεύτερου βαθμού.
"Από σήμερα θέτουμε στη δημοσιότητα το πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής και το θέτουμε σε διαβούλευση με τον κόσμο. Τα ζητήματα που θα προκύψουν θα τεθούν σε διαβούλευση για δεύτερη και τελευταία φορά. Ο πολίτης θα εξυπηρετείται σε ένα και μόνο επίπεδο, στο δήμο ή στην περιφέρεια" συμπλήρωσε ο υπουργός.

Το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε για τις αλλαγές τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ ενω νωρίτερα έγινε σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου.