Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2009

«Ψηφίζουν» αποδείξεις, πόθεν έσχες και ΦΜΑΠ για έχοντες


«Ναι» στη διεύρυνση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα με αποδείξεις, την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, λέει η πλειονότητα όσων κατακλύζουν το Διαδίκτυο στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Παράλληλα, καταγράφονται αντιδράσεις για τα νέα αυξημένα πράσινα τέλη στα Ι.Χ., ανησυχία για ενδεχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων, οργή για τα παραθυράκια του συστήματος που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και προβληματισμός κατά πόσο θα φέρει αποτελέσματα ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο όπως μελετά η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η ενότητα που αφορά τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου πολλοί φορολογούμενοι εισηγούνται την κατάργηση ειδικών καθεστώτων φορολόγησης των ενοικίων ιερών μονών, ναών και κοινωφελών ιδρυμάτων.

Πάνω από 6.000 φορολογούμενοι
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος αναρτήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.opengov.gr και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των φορολογουμένων. Ήδη μέχρι χθες πάνω από 6.000 φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν με σχόλια και προτάσεις που υπέβαλαν στην ιστοσελίδα, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων δεν έλειψαν οι δημοσιεύσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των πολιτών, πρόκειται για σοβαρές προτάσεις οι οποίες θα ληφθούν υπ΄ όψιν στον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου προετοιμάζεται η συγκρότηση των ομάδων εργασίας των κοινωνικών φορέων εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα.

Κερδίζουν έδαφος οι αποδείξεις
Θετική υποδοχή βρίσκουν οι προθέσεις της κυβέρνησης να διευρυνθούν οι εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα με τη συλλογή αποδείξεων, παρότι δεν λείπουν οι ενστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο, το οποίο είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Η πλειονότητα των φορολογουμένων θεωρεί ότι η παροχή φοροκινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων θα προκαλέσει μείωση της φοροδιαφυγής. Θετικά άλλωστε βλέπει το μέτρο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, που εκτιμά ότι θα συμβάλει στην τόνωση της «επίσημης» αγοράς εις βάρος του παρεμπορίου. Αρκετοί είναι πάντως οι φορολογούμενοι που επισημαίνουν ότι για τα χαμηλά εισοδήματα ενδεχόμενη σύνδεση του αφορολογήτου με το ύψος ποσού των αποδείξεων δαπανών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αφού οι δαπάνες ίσα ίσα που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και κυρίως τις αγορές από σούπερ μάρκετ».

e-δηλώσεις αλλά με απλές φόρμες
Θετικά αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι και την κατάργηση των «χάρτινων» δηλώσεων με αποκλειστική χρήση της ηλεκτρονικής οδού για την υποβολή τους, επισημαίνεται όμως ότι οι νέες φόρμες δηλώσεων πρέπει να είναι απλές ώστε να μπορεί να τις συμπληρώσει κάθε φορολογούμενος χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει σε λογιστές. Αντίθετα, μοιρασμένη φαίνεται η κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιούνται τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο, όπως και για το ενδεχόμενο να γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών οι εμπορικές συναλλαγές πάνω από ένα όριο ποσού. Τα προσωπικά δεδομένα και η καχυποψία για τη χρήση των στοιχείων από τις τράπεζες αποτελούν βασικό παράγοντα προβληματισμού, ενώ οι φορολίστες των ελεύθερων επαγγελματιών στο Διαδίκτυο θεωρείται ότι δεν θα αποφέρουν τίποτα περισσότερο από εντυπώσεις.

Όσον αφορά την ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, το οικονομικό επιτελείο δέχεται πληθώρα προτάσεων ακόμα και για καθιέρωση συντελεστών που θα αρχίζουν από 5% και θα φτάνουν έως και 45%. Επισημάνσεις όμως και η αναγκαιότητα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

ΦΜΑΠ μόνο για τους μεγάλους
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ενότητα που αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η επικρατούσα άποψη των φορολογουμένων που μετέχουν στη διαβούλευση είναι πως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πρέπει να επιβληθεί σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Άδικο θεωρείται από πολλούς το ισχύον καθεστώς της απαλλαγής πρώτης κατοικίας με κριτήριο μόνο τα τετραγωνικά μέτρα (έως 200 τ.μ.).