Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

Μελετάται νέος φόρος για το ασφαλιστικό


Νέο τρόπο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και ένταξη στο σύστημα πάνω από 100.000 μετανάστες...

...είναι μεταξύ των μέτρων που πρότεινε το υπουργείο Εργασίας για αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, τις προτάσεις του για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι πλέον στα χέρια των κοινωνικών εταίρων και των επιστημόνων της Επιτροπής των Ειδικών προκειμένου να αξιολογηθούν, να συμπληρωθούν και, τελικά να αποτελέσουν, εκεί όπου αυτό είναι απαραίτητο, ρυθμίσεις της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ή των απαραίτητων διοικητικών διαρρυθμίσεων, για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

Ποια είναι τα μέτρα της κυβέρνησης:

1) Η μείωση της εισφοροδιαφυγής θα γίνει με δύο τρόπους: με την αύξηση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η είσπραξη των εισφορών θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού, επί των αποδοχών των εργαζομένων.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε συζήτηση και στον κοινωνικό διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα και, μόνο εάν συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα καταλήξει στην υιοθέτησή του, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος.

2) Η ένταξη στο σύστημα πάνω από 100.000, παράνομων σήμερα, μεταναστών. Το συγκεκριμένο μέτρο, στο οποίο η κυβέρνηση είχε ήδη αναφερθεί στη δεύτερη συνεδρίαση του κοινωνικού διαλόγου, ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ζάππειο, και ήδη έχουν συγκεκριμενοποιήσει τη μεθόδευση του οι γγ Μετανάστευσης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Προστασίας του Πολίτη.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο, είπε ο κ. Λοβέρδος και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις και τη διαδοχική ασφάλιση.

3) Η μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω αφενός της αύξησης των ελέγχων και αφετέρου μέσω της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.

4) Η ενιαία ένταξη στο σύστημα, των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται από το υπουργέιο Εργασίας ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θα περιορίσει σημαντικά την ανασφάλιστη εργασία των συνταξιούχων.

5) Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους. Στόχος θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας αντί της επιδότησης της ανεργίας σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

6) Η εξάλειψη όλων των «γκρίζων» εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και η σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε Ταμείου. Το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι θα ενταχθούν στα Ταμεία, εφόσον ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την υπαγωγή τους στην ασφάλιση.

7) Η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης - εισφορών και χρόνου εργασίας.

Κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο, αλλά, επίσης, και κανένα κίνητρο πρόωρης χρηματοδότησης δεν θα παραμείνει στο νέο σύστημα της χώρας, είπε ο κ. Λοβέρδος.


Ο υπουργός Εργασίας είπε ακόμη, ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε θεσμούς, που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημοσίου, ή και του ιδιωτικού τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος είχε εκφράσει, την περασμένη εβδομάδα, έντονες αντιρρήσεις για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στον ΟΛΠ.


Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου για την οικονομική στήριξη των Ταμείων. Η ΓΣΕΕ ζητά να επιβληθεί «ασφαλιστικός φόρος», από τον οποίο ωστόσο δεν θα επηρεαστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, οι νέοι πόροι για τα Ταμεία μπορεί να βρεθούν από τμήμα της κερδοφορίας των δημόσιων επιχειρήσεων και ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, τη θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα, την έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων και ποσοστό από τις εισπράξεις του ΟΠΑΠ από τυχερά παιχνίδια.

Ο κ. Λοβέρδος είπε συγκεκριμένα ότι «όπως ήδη προτείναμε κατά τη δεύτερη συνεδρίαση στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, από την άμεση φορολογία πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών και, ίσως, γενικότερα να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».