Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2009

Εβδομάδα αποφάσεων για την οικονομία


Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα που θα υπηρετούν τον τριπλό στόχο της μείωσης των δαπανών, της αύξησης των δημοσίων εσόδων και τη στήριξη των ασθενέστερων. Εντός των επόμενων ημερών ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκεται να φέρει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που αναμένεται να προβλέπει δραστική μείωση των δαπανών για τα περισσότερα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκονται και τα μέτρα, που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να πάρει την τελίκή του μορφή στις αρχές του 2010.

Ο προϋπολογισμός
Ο στόχος για τον νέο προϋπολογισμό είναι να προβλέπει δαπάνες μειωμένες κατά 3,5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται οι πόροι που θα λάβει κάθε υπουργείο, ενώ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούνται από το Δημοσίο, με πρώτα τα νοσοκομεία, για τα οποία θα διενεργηθεί πλήρης λογιστικός έλεγχος. Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι και οι αμυντικές δαπάνες, δεδομένης και της πρόθεσης της κυβέρνησης να διοχετεύσει περισσότερους πόρους στην Παιδεία και την Υγεία.

Φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων πρόκειται να είναι η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», μελετάται η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που ενδέχεται να οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας -από το ένα τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα μέσω ΕΤΑΚ, στο πέντε τοις χιλίοις.
Στόχος του υπουργείου είναι να επιβαρυνθούν όσοι συγκεντρώνουν πολλά ακίνητα και κυρίως οι off-shore που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες. Στον αντίποδα, αναμένεται σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου, προκειμένου να προστατευθούν οι μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, το όριο αναμένεται να ανέλθει στις 250.000 ευρώ για την αξία ακινήτων που ανήκει στους άγαμους (από 100.000 που είναι σήμερα) και στις 500.000 (από 200.000) για τους έγγαμους ιδιοκτήτες.


Το επίδομα
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η θέσπιση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που αναμένεται να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέση η κυβέρνηση στη Βουλή. Η ρύθμιση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας και η πρώτη δόση του επιδόματος θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.
Άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο και τις προθέσεις του για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Γ. Προβόπουλος
Την επιτακτική ανάγκη για την περιστολή των δημόσιων δαπανών επισημαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Προβόπουλος καλει την κυβέρνηση να επιχειρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως μέσω του περιορισμού της κρατικής σπατάλης, και όχι μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. «Η δημοσιονομική προσαρμογή, σε βάθος χρόνου, πρέπει να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων», υπογραμμίζει ο κ. Προβόπουλος, ενώ ξεκαθαρίζει ότι είχε ενημερώσει προεκλογικά τους πολιτικούς αρχηγούς ότι το έλλειμμα επρόκειτο να εκτιναχθεί στο 12% στο τέλος του χρόνου.