Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2009

Ας είμαστε ειλικρινείς!


Ας είμαστε ειλικρινείς! Η τρομοκρατία προκύπτει πάντοτε ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών που οδηγούν ορισμένα άτομα σε εκδηλώσεις ακραίας βίας. Για να προκύψει και να αποκτήσει επικίνδυνες διαστάσεις η τρομοκρατία χρειάζεται κοινωνικό μαξιλάρι.

Η απριλιανή δικτατορία στην Ελλάδα ήταν μία από τις παραμέτρους που όρισαν τη λεγόμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα. Ας είμαστε ειλικρινείς! Ποιος Ελληνας θεωρούσε τρομοκράτη τον καθηγητή Σάκη Καράγιωργα που έχασε το ένα του χέρι ενώ προσπαθούσε να συναρμολογήσει μιαν αυτοσχέδια βόμβα την οποία θα χρησιμοποιούσε ως δείγμα της αντιδράσεως του λαού εναντίον της χούντας; Ποιος Ελληνας θα αποκαλούσε τρομοκράτη τον Αλέκο Παναγούλη που επεχείρησε να τινάξει στον αέρα τον μισητό δικτάτορα;

Πόσοι πολίτες δεν θα έκλειναν τα μάτια αν έβλεπαν συμπολίτες τους να μετέχουν σε βίαιες εκδηλώσεις κατά της χούντας των απριλιανών; Ας είμαστε ειλικρινείς! Υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι έλληνες πολίτες βαθιά μέσα στην ψυχή τους ένιωθαν πως ο Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχης της CΙΑ στην Αθήνα και πρώτο θύμα της 17Ν, «τα ΄θελε και τα ΄παθε»; Πόσοι πολίτες δικαιολογούσαν, χαμηλοφώνως βέβαια, τις δολοφονίες από τους ιδρυτές της 17Ν αστυνομικών οι οποίοι βασάνισαν αντιπάλους της χούντας;

Ας είμαστε ειλικρινείς! Η τρομοκρατία στην Ελλάδα είχε τις «επιτυχίες της» στις δεκαετίες μετά την πτώση της απριλιανής χούντας επειδή πολλοί έκλειναν το μάτι!..

Αλλά τα χρόνια πέρασαν. Οι μνήμες για τις διώξεις, τα βασανιστήρια, ακόμη και τα εγκλήματα επ΄ αυτοφώρω (λ.χ. Πολυτεχνείο 1973) άρχισαν να ξεθωριάζουν. Η χώρα πορεύεται σε δημοκρατικούς δρόμους και η κοινωνία εξελίσσεται με δημοκρατικούς όρους.

Το τέλος της 17Ν ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα του κοινωνικού αποκλεισμού των μελών της! Σιγά αλλά σταθερά η Κοινή Γνώμη είχε αποδοκιμάσει την τρομοκρατία. Ο Δ. Κουφοντίνας, προσερχόμενος αυτοβούλως να παραδοθεί στην Αστυνομία, ασφαλώς εγνώριζε ότι η κοινωνία, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα τον παρέδιδε στους διώκτες του!

Ας είμαστε ειλικρινείς! Ενα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο είχε εξουδετερώσει χρόνο με τον χρόνο την τρομοκρατία όπως την εκπροσωπούσε η 17Ν. Πρώτα έχασαν το παιγνίδι στην κοινωνία και μετά τους συνέλαβε ο κ. Χρυσοχοΐδης... Ας είμαστε ειλικρινείς- και ρεαλιστές. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει ένα κουμπούρι ή ένα Καλάσνικοφ και να δολοφονήσει έναν ή περισσότερους πολίτες. Αν μάλιστα αποφασίσει να θυσιαστεί και ο ίδιος, η επιτυχία είναι... εξασφαλισμένη!

Αλλά τέτοιες εκδηλώσεις τυφλής βίας (όπως η τελευταία στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής) δεν μπορούν να έχουν πολιτικό επίχρισμα. Απλώς επιτείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία.

Τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα χαρακτήριζαν πάντοτε τις δραστηριότητες της άκρας Δεξιάς.

Οι νεαροί κουκουλοφόροι, έστω και όταν σπάνε βιτρίνες, δεν έχουν καμία σχέση με τον υπόκοσμο που επεδόθη σε λεηλασίες όταν κατέρρεε η έννομη τάξη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008. Είναι σαφές ότι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η Κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί σε ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο το οποίο θα ανακόψει την κατολίσθηση της χώρας σε ανασφαλείς ατραπούς.

Αυτά ως παυσίπονον. Διότι το φάρμακο είναι η οικοδόμηση μιας πολιτείας ισονομίας και ίσων ευκαιριών. Αυτό δεν γίνεται από τη μιαν ημέρα στην άλλη. Αλλά μπορεί να αρχίσει αμέσως!