Παρασκευή, Νοεμβρίου 20, 2009

Ντιμπέιτ με Σαμαρά ζητά η Ντόρα


Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Ν.Δ., δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Τα επιτελεία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά αφήνουν τη μάχη χαρακωμάτων και περνούν πλέον σε μετωπική σύγκρουση.
Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε χθες τον κ. Σαμαρά σε τηλεοπτική μονομαχία, ενώ του ζήτησε να καταδικάσει τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι πίσω από αυτές κρύβεται το επιτελείο του. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, με αφορμή την έμμεση στήριξη της κ. Μπακογιάννη από τον μέχρι πρότινος άτυπο σύμβουλο του Κώστα Καραμανλή, πολιτικό αναλυτή Ι. Λούλη, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε όσους παρουσιάζουν τη Ν.Δ. ως «φθαρμένο προϊόν». Στόχος της επίθεσης, εκτός από τον κ. Λούλη, ήταν η εσωκομματική αντίπαλός του, αλλά και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε κάνει πρόσφατα παρεμφερείς δηλώσεις.

Άναψε νέες φωτιές στη Ν.Δ.
Ο κ. Λούλης παρενέβη στη μάχη για τη γαλάζια ηγεσία και άναψε νέες φωτιές στη Ν.Δ. με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα. «Κάποια στελέχη με σχετικές κορώνες φαίνεται να προτείνουν μια απερίφραστα “δεξιά στροφή” και την εγκατάλειψη της στόχευσης στον μεσαίο χώρο... Τα κόμματα υπάρχουν φορές που αυτοκτονούν πολιτικά. Μερικές φορές μάλιστα αυτοκτονούν κατά συρροήν. Κάποτε βεβαίως, αναγκάζονται να συνέλθουν. Αφού όμως πρώτα έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής. Στέλνοντας δε, ένα σαφέστατο μήνυμα καταψήφισης του κ. Σαμαρά, προσθέτει:

«Οι λεγόμενοι “ευκαιριακοί” ψηφοφόροι (όρος που χρησιμοποιήθηκε στο Συνέδριο και εμπεριέχει προφανή αρνητική φόρτιση) είναι όλο και περισσότεροι στη χώρα μας, σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν αποστασιοποιηθεί από κομματικούς πατριωτισμούς και ιδεολογήματα. Ενώ γίνονται πιο ρευστοί και απρόβλεπτοι στις τελικές επιλογές τους. Είτε λοιπόν αρέσει είτε όχι στα κόμματα, τούτοι οι ρευστοί ψηφοφόροι θα κρίνουν τις εκλογές. Ενώ τα κόμματα εξουσίας που θα αποδειχθούν προσαρμοστικά, ευέλικτα και πραγματιστικά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους κερδίσουν. Όλα τα άλλα δήθεν ιδεολογήματα, που στην ουσία απλώς ανασύρουν αναχρονιστικά σύμβολα, αφορούν μόνο τους κομματικούς μικρόκοσμους και την ξύλινη ρητορική τους».

Σκληρή απάντηση
Η αντίδραση του πρώην υπουργού Πολιτισμού ήταν έντονη: «Είμαστε πολιτικοί ή λογιστές; Πολίτες ή πελάτες; Κάποιοι “σύμβουλοι” που έχουν μεγάλη ευθύνη για την πρόσφατη μεγάλη ήττα της Ν.Δ. μάς κάνουν και μαθήματα. Μας εξηγούν γιατί εμείς η Ν.Δ. είμαστε “φθαρμένο προϊόν”. Γιατί οι ιδέες μας είναι ξεπερασμένες και πρέπει να τις κρύβουμε. Ή να τις αλλάξουμε... Ενδεχομένως και να... ζητήσουμε συγγνώμη γιατί εξακολουθούμε και τις πιστεύουμε. Λυπούμαστε, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», είπε μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση οπαδών του στην Αλεξανδρούπολη.

Στον αντίποδα η κ. Μπακογιάννη, η οποία μίλησε χθες σε συγκέντρωση γυναικών της Ν.Δ. στην Αθήνα, απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. «Στις εκλογές αυτές με έχουν χτυπήσει χυδαιότερα από οποιονδήποτε πολιτικό, άνδρα ή γυναίκα, τα τελευταία χρόνια. Μη βρίσκοντας πολιτικά επιχειρήματα, επιτίθενται άνανδρα στη γυναικεία μου υπόσταση... Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί. Και πρέπει να ντρέπονται όσοι επιχαίρουν με αυτές», ανέφερε και κάλεσε τον αντίπαλό της «να καταδικάσει τις αθλιότητες».

Η πρώην υπουργός, μιλώντας στο Αlter, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον κ. Σαμαρά για ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Το ενδεχόμενο μιας τηλεοπτικής μονομαχίας ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τον κ. Σαμαρά, καθώς «δεν θέλει να συμβάλει στο κλίμα πόλωσης μέσα από προσωπικές αντεγκλήσεις των υποψηφίων».