Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

Κυνήγι ΦΠΑ και ανείσπρακτων οφειλών έως το τέλος του έτους για τη μαύρη τρύπα


Στο κυνήγι για την είσπραξη φορολογικών εσόδων 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου σκοπεύει να βγάλει η κυβέρνηση τις εφορίες, καθώς το έλλειμμα έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις και προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στο 12%-13% του ΑΕΠ.
O πραγματικός αγώνας δρόμου, όμως, θα αρχίσει το 2010, καθώς τότε πρέπει να αρχίσει η δραστική μείωση του ελλείμματος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφ΄ όσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έλλειμμα 12% του ΑΕΠ το 2009, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει ως στόχο τη μείωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό, δηλαδή στο 9% του ΑΕΠ το 2010. Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξει να ανατρέψει τις δυσμενείς εντυπώσεις από το υψηλό έλλειμμα, υποσχόμενη μια «θετική έκπληξη» στις αγορές, όπως τη χαρακτηρίζουν τα στελέχη της. Η απαιτούμενη προσαρμογή, δηλαδή τα μέτρα περαιτέρω αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών το 2010 αντιστοιχούν σε 10 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Για το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του 2009, στόχος είναι η αύξηση των εσόδων με την ενεργοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. «Πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να σταλούν στις επιχειρήσεις να ελέγχουν τα έσοδα σε καθημερινή βάση», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές. Στο στόχαστρο μπαίνει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο έχουν καταρρεύσει, οι ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι μπορούσε να εισπράξει 1,8 δισ. ευρώ και ο «λογαριασμός της προηγούμενης κυβέρνησης», δηλαδή το ΕΤΑΚ του 2008 και 2009 και η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα. Ακόμη, η ρύθμιση των ημιυπαίθριων, η οποία τελικώς αποφασίστηκε να προχωρήσει, έστω και τροποποιημένη, καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης για άντληση εσόδων, προκειμένου να ελεγχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Συνολικά, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του χρόνου, ο στόχος είναι να αντληθούν άλλα 15 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, αυτά ήταν 31,3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Αυγούστου. Υπολογίζεται ότι άλλα 5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν έκτοτε και εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των 15 δισ. ευρώ για τις επόμενες ημέρες τα έσοδα θα φτάσουν τα 51,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, έναντι στόχου 59 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει, δηλαδή, υστέρηση 7,7 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, εφ΄ όσον επιτευχθεί ο στόχος των επόμενων ημερών.