Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2009

Έρχονται νέα λουκέτα στις κλωστοϋφαντουργίες


ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ του εργοστασίου τής ΟΤΤΟ Έβρος, μίας από τις εταιρείες που είχε εξαγοράσει στο μεταίχμιο της δεκαετίας του 2000 ο πάλαι ποτέ κραταιός όμιλος Λαναρά, δεν αναδεικνύει μόνον τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η μητρική εταιρεία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, που είναι και το διάδοχο σχήμα του ομίλου Λαναρά.

Στελέχη των πιστωτριών τραπεζών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματική εικόνα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, εκτιμούν ότι στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα στην αγορά ακούγεται ότι τουλάχιστον δύο μεγάλες εταιρείες (η μία εισηγμένη) αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τις παραγωγικές δραστηριότητές τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας είναι το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έκλεισαν το 2008 με ζημιές, ενώ περίπου η ίδια εικόνα διαγράφεται και για το 2009.

Το εργοστάσιο της ΟΤΤΟ Έβρος στην Αλεξανδρούπολη εδώ και πολλούς μήνες υπολειτουργούσε. Μάλιστα το κλείσιμό του είχε προαναγγελθεί στους 55 εργαζομένους ήδη από το τέλος του 2008. Την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το οριστικό κλείσιμο της μονάδας. Η επίσημη ανακοίνωση για το λουκέτο έκανε λόγο για «δραματική μείωση στη ζήτηση των προϊόντων της συγκεκριμένης μονάδας». Το κλείσιμο του εργοστασίου έχει προκαλέσει αναστάτωση και στους πάνω από 900 εργαζομένους σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ζημιές του ομίλου ανήλθαν σε 26,9 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών μόλις 519.000 ευρώ και, όπως δείχνουν τα πράγματα, δύσκολα θα επιβιώσει, αν και τον τελευταίο χρόνο χρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες- εν μέρει και με την εγγύηση του Δημοσίου- με 24 εκατ. ευρώ.