Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2009

Συμμετοχή των πολιτών για ριζική αλλαγή της χώρας ζήτησε ο Γ.Παπανδρέου


Οι πολίτες μας ψήφισαν για τη ριζική αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Όσοι μας ψήφισαν αλλά και όσοι δε μας ψήφισαν. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν χωρίζεται και δεν διασπάται ανάλογα με το τι ψηφίζει ο καθένας, αλλά που ενώνει τη φωνή της ζητώντας σήμερα ριζικές αλλαγές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτησε την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα τηρήθουν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, ενώ για τα Stage είπε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο για τους νέους, ως μέθοδος μαθητείας και όχι ως εργαλείο για το εμπόριο ψυχών και την εξασφάλιση πολιτικής πελατείας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δύσκολο στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο είναι η άμεση αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών, αξιών και της οικονομίας.

«Έχουμε μπροστά μας μια τετραετία γεμάτη δυσκολίες γεμάτη προκλήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης (συγχωνεύσεις, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, δημόσια διαβούλευση, περιορισμός της σπατάλης κλπ) που αποδεικνύουν τη θέλησή της να κάνει τομές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε θέματα διαφάνειας, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην ενίσχυση της Βουλής και του ρόλου του βουλευτή και στο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σύντομα ξεκινά με τους συναρμόδιους υπουργούς επίσημο διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

«Στόχος, η δημιουργία πλατιάς συναίνεσης και συμμαχίας για τις τομές που έχουμε μπροστά μας» εξήγησε.

Για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εμπνέει, να καθοδηγεί και να ελέγχει την κυβέρνηση.

Τέλος, εξήρε το ρόλο και το έργο του Γιάννη Ραγκούση στη θέση του γραμματέα και πρότεινε για το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και για τον γραμματέα μέλη χωρίς κυβερνητική θητεία.

Για τη θέση του γραμματέα πρότεινε τον Σωκράτη Ξυνίδη.