Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2009

Μαύρο τοπίο στην Υγεία με χρέη 6,2 δισ. ευρώ





«Μαύρο τοπίο» βρήκε στον χώρο της Υγείας η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους υπερβαίνουν τα 6,2 δισ. ευρώ, οι περισσότερες προμήθειες υγειονομικού υλικού είναι εξωσυμβατικές, ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι... μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία ελλείψει μηχανοργάνωσης, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων καταρτίζονται κατά προσέγγιση, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «αραχνιάζουν» λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη... Ολο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με ιδιωτικές δαπάνες υγείας οι οποίες ξεπερνούν τις δημόσιες» δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και παραδέχθηκε: «Είναι πραγματικά μια δύσκολη υπόθεση ο τομέας της Υγείας». Η υπουργός έκανε λόγο για «εικόνα αδιαφάνειας» και «εστίες διαφθοράς» επιρρίπτοντας ευθύνες για τη σημερινή «τραγική εικόνα» των δημοσίων νοσοκομείων στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόσο η υπουργός όσο και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά δήλωσαν αποφασισμένες να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου προκειμένου να «νοικοκυρέψουν» το τοπίο.