Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Δίλημμα εκλογής αρχηγού από πολλούς ή από λίγους


Συνεδριάζει σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Σιούφα.

Το θέμα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη Ρηγίλλης είναι ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου της παράταξης. Αν δηλαδή θα εκλεγεί από το συνέδριο ή από ένα ευρύτερο σώμα.

«Εχω από το 2000 ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου από τη βάση, αλλά στη Ν।Δ. έχουμε καταστατικό και τα καταστατικά των κομμάτων δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες», δήλωσε χθες η κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία παραιτήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει αφορμή για σχόλια, αφού θα είναι υποψήφια. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, αφού σημείωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για ενίσχυση του εκλεκτορικού σώματος, για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, έτσι ώστε να ακουστεί δυνατότερα η φωνή της βάσης εμένα θα με βρει σύμφωνη», υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας και ο στόχος είναι να ανασυγκροτήσουμε ταχύτατα τη μεγάλη παράταξη, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας, ο οποίος είναι μια ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κώστας Καραμανλής, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει με βάση το καταστατικό μια διαδικασία Συνεδρίου». «Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο, αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου και τόνισε ότι «η Ν.Δ. άρχισε να χάνει, όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού, όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη Ν.Δ. και για τους οπαδούς της».Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Α. Σαμαράς τη χαρακτήρισε «σωστή απόφαση».

Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, χθες, συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση, υποστηρίζοντας τη θέση του για εκλογή από τη βάση, υπογράμμισε ότι πρέπει «να στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι ώστε όλα τα μέλη, οι φίλοι, να μπορέσουν να συμβάλουν και να συμμετάσχουν στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας της παράταξής μας».

Το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλό. Σύμφωνα με το Καταστατικό της παράταξης, ο πρόεδρος εκλέγεται από το Συνέδριο. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πάρει μια διαφορετική απόφαση. Αν λοιπόν υπάρχει στα σοβαρά η σκέψη ο πρόεδρος να εκλέγεται από τη βάση, τότε θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση στο προσεχές Συνέδριο και αυτό να αποφασίσει για την αλλαγή ή όχι του Καταστατικού.

Αν αποφασιστεί αλλαγή, τότε, μετά την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της εκλογής από τη βάση, κάτι που θα απαιτήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Αν απορριφθεί η πρόταση, τότε το συνέδριο μπορεί να προχωρήσει την ίδια μέρα στην εκλογή του νέου προέδρου, μετά τις υποψηφιότητες και τις τοποθετήσεις των υποψηφίων. Πάντως, κάθε λύση εκτός συνεδρίου είναι παράτυπη και επομένως δεν μπορεί να δρομολογηθεί. Αλλωστε, και ο κ. Κώστας Κώστας Καραμανλής εκτιμάται ότι δεν θα ήταν ποτέ διατεθειμένος να αποδεχθεί κάτι εκτός καταστατικού.