Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Σχέδιο για ενισχύσεις 3 δισ. σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά


Σε βαθιά ύφεση βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν τώρα αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% για το σύνολο του 2009, ύστερα από ένα μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Αρνητική ανάπτυξη 3% για τα 2 τελευταία τρίμηνα του χρόνου εκτιμούν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναθεωρώντας για πολλοστή φορά την εκτίμησή τους για τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.

Η εκτίμηση για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5% το 2009, με δεδομένο το μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου χρόνου προϋποθέτουν μέσο -αρνητικό- ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2009

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι στην κατεύθυνση της αναστροφής της τάσης αυτής βρίσκεται το σχέδιο για «ένεση ρευστότητας», ύψους 3 δισ. ευρώ, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χθες ότι το σχέδια νόμου για την αύξηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και το δεύτερο που αφορά στη στήριξη των εισοδημάτων, μέσω των οποίων θα γίνει αυτή η αναθέρμανση της αγοράς, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν τα 2 από τα πέντε νομοσχέδια των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Το πρώτο που θα φέρει τον τίτλο της αναθέρμανσης της αγοράς και το οποίο θα αφορά κυρίως στη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και το δεύτερο θα έχει ως τίτλο τη στήριξη των εισοδημάτων και το οποίο θα περιέχει την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.300 ευρώ και θα αφορά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι και 10.500 ευρώ. Επίσης, από τη ρευστότητα των 3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν και οι αυξήσεις των μισθών πάνω από τα όρια του πληθωρισμού. Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις υπηρεσίες, αλλά και τις τράπεζες ενδιαφέροντος του Δημοσίου και με αφορμή την υποβολή της παραίτησης του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Παναγιώτη Μηλιάκου, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την παραίτηση διοικητή ή προέδρου τράπεζας που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.

Ωστόσο, όταν και εφόσον κριθεί αυτό απαραίτητο, τότε θα ακολουθηθούν κατά γράμμα οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Αποκρατικοποιήσεις

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, παραμένει η δέσμευση για την επανεξέταση της σύμβασης που υπέγραψε πέρυσι το υπουργείο Οικονομίας με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, αλλά και η βούληση για συμμετοχή του Δημοσίου στο νέο εταιρικό σχήμα της Ολυμπιακής.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, είχε τονίσει ότι προτίθεται να επανεξετάσει και τους διαγωνισμούς για πώληση ποσοστού και την εκχώρηση ποσοστού από την ΕΥΑΘ, την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ αλλά και την πώληση του ποσοστού που διαθέτει στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων.

Οι αλλαγές προσώπων

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ήταν πιο ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά την αλλαγή των γενικών και ειδικών γραμματέων του τέως υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Οπως τόνιζαν, έχουν ζητηθεί οι παραιτήσεις όλων, προκειμένου να διευκολυνθεί το καθεστώς μετάβασης από το παλιό στο νέο οργανόγραμμα.

Οι νέοι γενικοί γραμματείς δεν θα διοριστούν με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή μέσω απευθείας διορισμού, αλλά μέσω διαγωνισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες. Τόνιζαν συγκεκριμένα ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης νέων γραμματέων μπορεί με σφικτές διαδικασίες να ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες.

Τα ίδια στελέχη, σχολιάζοντας τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί για τις νέες αρμοδιότητες και το μετασχηματισμό των υπουργείων, τόνιζαν ότι η βούληση για αλλαγές είναι δεδομένη. Γι' αυτό γίνονται από την αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, προκειμένου να προσαρμοστεί και το σύστημα.