Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2009

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει το 20% των Ελλήνων


Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως το ευρωβαρόμετρο: το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έναντι του επίσης πολύ υψηλού 16% του πληθυσμού της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων, 35%, που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% στην ΕΕ.
Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία ενισχύουν τους φόβους ότι οι απειλές για την κοινωνική συνοχή και κατ' επέκταση κοινωνική ειρήνη στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί επικίνδυνα και ο κίνδυνος «κοινωνικών εκρήξεων» στο άμεσο μέλλον είναι πια ορατός.
Σημειωτέον δε, ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά μπορεί να έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η εν λόγω ευρωπαϊκή δημοσκόπηση, ευρωβαρόμετρο, σχετικά με την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, στην ερώτηση: «Με βάση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, πόσο εύκολα ή δύσκολα αντεπεξέρχεστε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις;», το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 35% ότι τα καταφέρνει «δύσκολα» και το 11% «εύκολα». Στην ΕΕ των 27 χωρών μελών, το 56% απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 12% «δύσκολα» και το 30% «εύκολα». Επίσης, τo 84% των Ελλήνων, έναντι 73% των Ευρωπαίων, θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του.