Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 30, 2009

Μικρότερη κυβέρνηση και νέα υπουργεία στο σχέδιο του Γ.Παπανδρέου


Οι ριζικές αλλαγές σε κράτος και τρόπο διακυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της Διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, κίνηση πρωτόγνωρη -όπως τόνισε- για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι απέναντι στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, η κυβέρνηση απαντά με κατηγορίες, χωρίς να ανακοινώνει κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι από τις 4 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει ούτε μία μέρα για χάσιμο, για αυτό -τόνισε- χρειάζεται ισχυρή λαϊκή εντολή.

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ορισμένα δείγματα γραφής -όπως είπε- για το πώς θα λειτουργεί η δική του κυβέρνηση, εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές:

* η κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή με τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων: Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει τη συνδρομή οικονομολόγων με εμπειρία και κύρος.

Ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το νέο πρότυπο ανάπτυξης και νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη δημόσια ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την πυρόσβεση.

Συγχώνευση υπουργείων: τα υπουργεία Δημοσίων Έργων και Μεταφορών θα συγχωνευτούν στο υπουργείο Υποδομών.

* Στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

* Ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους του ΠΑΣΟΚ και στελέχους του κρατικού μηχανισμού.

Σε ερώτηση για το πώς αντιλαμβάνεται τη συνδρομή ξένων οικονομολόγων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι έτοιμος να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό για το καλό της χώρας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης, οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο.

Σχετικά με τα στελέχη της μελλοντικής κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα αξιοποιηθούν όλα στα ικανά στελέχη με βούληση, εμπειρία και φαντασία για μια τελείως διαφορετική πορεία, χωρίς πάντως να δώσει ονόματα.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα στελέχη του δημοσίου τομέα και τους μισθούς των «golden boys», ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί, ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν.

Σε ερώτηση για το πώς προσδιορίζεται «ο έχων», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για τους πολίτες με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα υπάρχουν ακόμα και μειώσεις στη φορολογία, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζεται ποιος θα φορολογηθεί και ποιοι θα πληρώσουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του ζητά ισχυρή εντολή για τις απαραίτητες τομές, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καλέσει τα κόμματα της Αριστεράς για συνεργασία.