Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 21, 2009

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο επίκεντρο της κόντρας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σχετικά με το δημοσίευμα περί ν/σ του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για άκρατο λαϊκισμό: «Σήμερα χαρίζουν δάνεια και οικόπεδα» δήλωσε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών, η ΕΕ θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις οικονομίες που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και τα χρέη.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναγνώρισε ότι πολλοί έχουν προβλήματα με την εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, πρόσθεσε, όμως, ότι το μονοπώλιο της ευαισθησίας «δεν το χαρίζουμε σε κανέναν».

Υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε από την Ιπποκράτους να μηδενίσει το έργο της κυβέρνησης και υπενθύμισε μία σειρά μέτρων που πήραν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας για την ανακούφιση και την βοήθεια των δανειοληπτών.

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πιάστηκε αδιάβαστη: «Δεν κατάλαβε ότι η αναφορά ήταν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση εδώ και μήνες και είχε κατατεθεί στη Βουλή».

Μάλιστα υποστήριξε ότι όταν το νομοσχέδιο ήλθε προς διαβούλευση, το αρμόδιο υπουργείο δεν έστειλε εκπρόσωπο, ενώ έστειλαν εκπρόσωπο, εκτός από τους κοινωνικούς φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δίνει τη δυνατότητα, με συγκεκριμένους κανόνες και μέσα από μία καθορισμένη δικαστική διαδικασία, σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας -με ρεαλιστικούς όρους, με βάση το εισόδημά τους- ένα μέρος των χρεών.

Το ποσό καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.