Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Σενάρια πράσινης παρένθεσης!


Ονειρα θερινής νυκτός βλέπουν στη Ρηγίλλης. Προεξοφλούν την ήττα στις 4 Οκτωβρίου «αδειάζοντας» στην ουσία τον Κ. Καραμανλή, που δηλώνει ότι πιστεύει πως η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει και ο ίδιος θα τα δώσει όλα, και εξυφαίνουν σενάρια πράσινης παρένθεσης!
Υψηλή κομματική πηγή έλεγε χθες ότι αν ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί μια δεύτερη προεδρική θητεία την άνοιξη, το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να εμφανίζεται αναξιόπιστο λόγω της δυσκολίας που θα έχει να εφαρμόσει το πρόγραμμα των 100 ημερών που έχει εξαγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου και η Ν.Δ. έχει δημοσκοπικά ευρήματα που να δείχνουν ότι απορροφάει τους κραδασμούς της ήττας, τότε όλα είναι ανοιχτά. «Γιατί όχι;», απάντησε χαρακτηριστικά στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα η Ν.Δ. να είναι αυτή που θα προκαλέσει εκλογές. «Βέβαια αν το ΠΑΣΟΚ προτείνει για πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα θα έχουμε ένα πρόβλημα, αλλά και πάλι θα δούμε», πρόσθεσε η κομματική πηγή.

Το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή του Μαρτίου για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που ο Κ. Παπούλιας αρνηθεί να είναι ξανά υποψήφιος, δείχνει ότι το θέμα συζητείται στη Ρηγίλλης. «Δεν πάει να πει ότι όποιος προταθεί εκ προοιμίου θα έχει "λευκή επιταγή"», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου.

Ενα τέτοιο σενάριο, το οποίο συζητείται 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την ψαλίδα να ξεπερνάει τις εφτά μονάδες, αναμένεται να προκαλέσει νέες εσωκομματικές ταραχές στο κυβερνών κόμμα. Υπουργός με τον οποίο συνομίλησε η «Ε» χθες χαρακτήριζε αυτές τι απόψεις «εκτός πραγματικότητας». «Τέτοιες αναλύσεις κάναμε και φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύουμε να υποστούμε μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία μας», τόνισε εμφανώς εκνευρισμένος. «Οταν είσαι τόσο στα κάτω σου πρέπει να έχεις μοναδικό στόχο σου πώς θα περιορίσεις τις απώλειές σου στις εκλογές και όχι να φαντάζεσαι πώς θα ξαναγυρίσεις στην εξουσία! Δυστυχώς δεν θα σοβαρευτούμε ποτέ».

Το σενάριο της «πράσινης παρένθεσης» δίνει επίσης αφορμή για να κατηγορηθεί η Ν.Δ. ότι κατατρέχεται από το σύνδρομο της εξουσιολαγνείας, ακυρώνοντας το δικό της επιχείρημα εναντίον του ΠΑΣΟΚ που είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει εκλογές.

Καθώς η Ν.Δ. στον θεσσαλικό κάμπο περνάει πολύ δύσκολες μέρες με τον αγροτικό κόσμο που είναι έντονα δυσαρεστημένος, ο Κώστας Καραμανλής σε μια συμβολική κίνηση αποφάσισε να είναι υποψήφιος στη Λάρισα και στην Α' Θεσσαλονίκης. Στην κεντρική πλατείας της Λάρισας θα κάνει και ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή το βράδυ.