Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Κόπηκαν λόγω... διαγωγής από τα ψηφοδέλτια, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός


Η γενική πολιτική συμπεριφορά που επέδειξαν στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποτέλεσε το κριτήριο για να μην συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τόνισε ο Κ. Καραμανλής, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να κάνει συγκεκριμένο τι είναι αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση να αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο τον Σ. Τσιτουρίδη, αλλά και να απαντήσει
στα περί «επιτελείου διαπλοκής» στο Μέγαρο Μαξίμου, που κατήγγειλε ο πρώην υπουργός και πάλαι ποτέ «λοχαγός» του κόμματος.Αντίθετα ο Κ. Καραμανλής ήταν απολύτως σαφής ότι η ευθύνη της απόφασης είναι μόνο δική του και υπαγορεύεται κυρίως από το «καλό της παράταξης».

Ο Κ. Καραμανλής αποσυνέδεσε τον αποκλεισμό στελεχών από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ με τα σκάνδαλα της τελευταίας τετραετίας και ειδικότερα αυτό του Βατοπεδίου και τον απέδωσε σε "λάθη, παραλείψεις, κακούς χειρισμούς και δημόσιες δηλώσεις" καθ' όλη την πολιτική τους διαδρομή. Απενοχοποίησε πλήρως όσους φέρονται να έπαιξαν το ρόλο του "συμβουλάτορα" στην απόφαση να "κόψει" τον Σ. Τσιτουρίδη, με προεξάρχοντα τον Γ. Σουφλιά και προέβαλε τον εαυτό του ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κόμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπήρξε καμία παρέμβαση". "Έκρινα, ζύγισα και αποφάσισα, με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τη Ν.Δ.", είπε ο πρωθυπουργός.

Επιμονή Καραμανλή στην "καθαρότητα"


Για μία ακόμη φορά ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των "καθαρών λόγων". Με τον όρο "καθαρές κουβέντες", κατ' αρχήν σημείωσε ότι η πρόθεσή του είναι να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να εκπληρωθεί "μιάμισι προϋπόθεση". Να εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του χρήσιμο και να τον θέλει ο κόσμος της Ν. Δ.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας αντιπαρέβαλε τη "νεφελώδη πρόταση του ΠΑΣΟΚ", με τη δυσάρεστη αλλά αληθινή εκτίμηση της κυβέρνησης για "σκληρή δημοσιονομική πολιτική, με ελάχιστες αν όχι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, τουλάχιστον μέχρι και το 2010". Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι παρά τα δυσοίωνα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, η Ν. Δ θα καταφέρει να πείσει του πολίτες ότι εάν δεν γίνουν τα αμέσως επόμενα χρόνια τα δυσάρεστα και αναγκαία μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, τότε πραγματικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία. Επίσης επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του δημόσιου χρέους (περίπου 65%) αφορά τόκους από χρέη παρελθόντων ετών και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 13%, αφορά αμυντικές δαπάνες που σημειώθηκαν επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Οι αργοί ρυθμοί της Δικαιοσύνης υπεύθυνοι για το αίσθημα ατιμωρισίας

Κληθείς να σχολιάσει το αίσθημα ατιμωρισίας που έχει ο Έλληνας πολίτης, αναφορικά με τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την πολιτική του τόπου ο πρωθυπουργός διαχώρισε εκ νέου τον επιμερισμό των πολιτικών ευθυνών από την απόδοση ποινικών ευθυνών. Όπως είπε, οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης είναι πιο αργοί από αυτούς της επικαιρότητας και των πολιτικών εξελίξεων, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε απόδοση πολιτικών ευθυνών και σε συγκεκριμένα πρόσωπα, φωτογραφίζοντας τους κυρίους Βουλγαράκη, Ρουσόπουλο και Παυλίδη.

"Με ενοχλούν πολύ τα λάθη, όποτε γίνονται"


Σε μία προσπάθεια να αναδείξει το ανθρώπινο στοιχείο της προσωπικότητάς του, καθώς και τον πολιτικό του ρεαλισμό ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, τόνισε ότι σαν άνθρωπος οργίζεται πικραίνεται και πληγώνεται, αλλά ως πρωθυπουργός καλείται "με ψυχραιμία να σταθμίσει όλους τους παράγοντες". Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειώθηκαν λάθη και παραλείψεις και έσπευσε να σημειώσει ότι "τον ενοχλούν πολύ τα λάθη όποτε γίνονται, αλλά άνθρωποι διαχειρίζονται τις καταστάσεις και είναι απολύτως λογικό να γίνονται και λάθη".