Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17, 2009

Μετωπική σύγκρουση αναμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την ΕΡΤ



Σε μετωπική σύγκρουση με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, παραμονές εκλογών, προχωρά το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τη διοίκηση της ΕΡΤ για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά», ενώ παράλληλα απειλεί με προσφυγή στο ΕΣΡ αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ «η δημόσια τηλεόραση γράφει ένα νέο "έπος" προπαγάνδας, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, που θα ζήλευε κάθε εταιρεία προβολής και διαφήμισης, και μάλιστα, με τα λεφτά του Έλληνα πολίτη».

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τη διοίκηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ότι «διαχειρίζεται τον τηλεοπτικό χρόνο κατά το δοκούν, χρησιμοποιεί το ρεπορτάζ με τρόπο που η Ν.Δ. να θέτει ερωτήματα ή να προβάλλει στοιχεία που φαίνεται ότι μένουν αναπάντητα και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, διαθέτει τεχνικά μέσα για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των πολιτικών αρχηγών, με δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς επίσης και ότι «έχει επιστρατεύσει νέες μεθόδους για την προβολή των θεμάτων που επιλέγει να δώσει έμφαση η ηγεσία της Ν.Δ.».

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι «προβάλλονται δραστηριότητες υπουργών, που είναι ενταγμένες στην προσωπική και κομματική προεκλογική τους καμπάνια», ενώ την ίδια ώρα «μπαίνουν στο "ψυγείο" δημοσιογράφοι, επειδή απλώς καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ ή δεν είναι αρεστοί».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει πως «παρά τις συνεχείς προσπάθειες και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για την επισήμανση όλων αυτών των προκλητικών ενεργειών, η διοίκηση της ΕΡΤ παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει».

Κατόπιν αυτών το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση «έχει μετατραπεί σε βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας» και ως μόνη οδό, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, βλέπει την προσφυγή στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και στη δικαιοσύνη.

Η απάντηση της ΕΡΤ

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της άποψης του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η διοίκηση της ΕΡΤ εξέδωσε ανακοίνωση απάντηση αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θίγει τη δημοσιογραφική ομάδα της ΕΡΤ, η οποία με αξιοπρέπεια και αυστηρό επαγγελματισμό επιτελεί το έργο της, που επιβραβεύει η κοινωνία, όπως προκύπτει απ' όλες τις μετρήσεις, ποιοτικές και ποσοτικές.

Για τα περαιτέρω παραπέμπουμε στο ΕΣΡ που εποπτεύει και ελέγχει το χρόνο και την τηλεοπτική κατανομή του στα πολιτικά κόμματα και τις κατευθυντήριες γραμμές του οποίου απαρέγκλιτα τηρεί η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις αποφάσεις της Διακομματικής».

Οι μετρήσεις του ΕΣΡ

Το ΕΣΡ, το οποίο προχθές εξέδωσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων της πρώτης προεκλογικής εβδομάδας, για την κατανομή του χρόνου στα κόμματα, αναφέρει ότι στο υπό εξέταση διάστημα, το 39,1% του χρόνου του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ αφιερώθηκε στη Νέα Δημοκρατία και το 35,8% στο ΠΑΣΟΚ, ποσοστό το οποίο είναι ανάλογο των μεριδίων που πήραν τα δυο κόμματα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και άρα είναι στο πλαίσιο όσων ορίζει ο νόμος.

Βέβαια το Συμβούλιο πραγματοποιεί χρονική καταγραφή και δεν ελέγχει -δεν θα μπορούσε άλλωστε σε μια δημοκρατική χώρα- το περιεχόμενο των όσων προβάλλονται κατά τη διάρκεια των ρεπορτάζ.