Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2009

Έλλειμμα -σοκ 10% - αντί για 6% που ισχυρίζεται - αφήνει πίσω η Ν.Δ.


Η πραγματική κατάσταση της οικονομίας την οποία επιμελώς αρνείται να αποκαλύψει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν, η οικονομική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που θέλει να δείξει η κυβέρνηση.

Αυτό δημιουργεί, όπως λένε στελέχη της Ιπποκράτους, νέα δεδομένα για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με τις Βρυξέλλες, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αναλάβει τα ηνία της χώρας στις 4 Οκτωβρίου.

Κοινοτικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για τη χειρότερη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η ελληνική οικονομία, που απειλεί τη δυνατότητα παραμονής της στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμαπου αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα κριτήριο για να τεθεί μια χώρα της ευρωζώνης σε επιτήρηση- έχει εκτοξευθεί στο 9%10% του ΑΕΠ, έναντι 6% που μετά βίας παραδέχεται- μέσω... Βloomberg- ο κ. Παπαθανασίου ότι θα μπορούσε να κλείσει στα τέλη της χρόνιας. (Σημειώνεται ότι πηγές της Εurostat, που πρόκειται να έχουν νέα διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές τον Οκτώβριο για τα στοιχεία του 2008, μιλούν για 7% έλλειμμα το περασμένο έτος, κάτι που ούτως ή άλλως επηρεάζει και το τρέχον έτος).

Αδικαιολόγητο έλλειμμα
Το πρωτοφανές έλλειμμα του 10% αποτελεί ρεκόρ για την ελληνική ιστορία και, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι επισήμως η Ελλάδα μόλις εισήλθε σε ύφεση- σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, αυτή ήταν της τάξεως μόλις του-0,3%. Βέβαια, κατά τα φαινόμενα η ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί τελικώς κάπου μεταξύ-1% και-2%, γεγονός τραγικό μεν για την ανάπτυξη στη χώρα μας αλλά πολύ καλύτερο σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης.

Ακόμη πιο βαρύ γίνεται το έλλειμμα μαμούθ αν προστεθούν τα χρεωστούμενα του Ελληνικού Δημοσίου προς ποικίλους ιδιώτες (εργολάβοι, εμπόροι, φαρμακέμποροι κ.ά.), τα οποία έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια και υπολογίζονται σε 12-13 δισ. ευρώ, δηλαδή 5%-6% του ΑΕΠ!

Πιο «μυστικοπαθής» είναι η κυβέρνηση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, όπου έχει παραμείνει στα στοιχεία του Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο είχε υποβάλει στην Ένωση και οι Βρυξέλλες είχαν χαρακτηρίσει υπεραισιόδοξο. Έτσι, κατά την εκδοχή της Πλατείας Συντάγματος ο δημόσιος δανεισμός ανέρχεται στο 97,2%, αλλά η πραγματικότητα «μιλά» για ένα δυσθεώρητο 115%.