Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

"Επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης"



Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Συζήτησαν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και εκείνες που είναι έτοιμη η κυβέρνηση να πάρει, καθώς και για θέματα που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως δέχθηκε τις οδηγίες του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση του έργου στο υπουργείο.

Σε ερώτηση για τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τις κάμερες και το DNA, ο κ. Ν. Δένδιας απάντησε πως η κυβέρνηση σέβεται την Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας.

Εξ άλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι το πρωϊ είχε συνάντηση με τον Γερμανό πρέσβη με τον οποίο συζήτησαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και αυτό της έκδοσης του κ.Χριστοφοράκου.

"Είναι θέμα που αφορά τις δικαστικές αρχές, δεν είναι θέμα το οποίο μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή άλλης διαδικασίας μεταξύ κυβερνήσεων", τόνισε.

Για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ και το προεκλογικό κλίμα ο κ. Δένδιας ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως θα ήταν ωφέλιμο το ΠΑΣΟΚ να μην υψώνει τους τόνους αλλά να καταθέτει προτάσεις.

Συνάντηση με Στ.Δήμα

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Ο κ. Δήμας δήλωσε πως επιδιώκουμε να έχουμε συνολική συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να περιορίσουμε τη θερμοκρασία στον πλανήτη, και να αποτραπούν οι καταστροφικές και χωρίς επιστροφή συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Πρόσθεσε επίσης πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις διάφορες φάσεις που θα προηγηθούν της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στη Βόννη σε λίγες ημέρες όπως και στις συναντήσεις των ηγετών του πλανήτη στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Δήμας εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν για μια αποτελεσματική συμφωνία και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, (πρέπει) "να πετύχουμε αυτό το οποίο η επιστήμη έχει προσδιορίσει ως απόλυτα αναγκαίο, δηλαδή μια συμφωνία που θα μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου".

Ειδικότερα, ο Έλληνας επίτροπος είπε ότι στόχος είναι το 2020 η μείωση να είναι 25% με 40%, και το 2050 να είναι 80% για τις ανεπτυγμένες χώρες και 50% για το σύνολο του κόσμου. Επίσης τόνισε πως η στήριξη της πορείας των διαπραγματεύσεων για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική.

Τέλος, είπε πως δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. "Εσείς τα ξέρετε καλύτερα", είπε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν για το πολιτικό περιβάλλον.