Τρίτη, Αυγούστου 04, 2009

Ανησυχία στο Μαξίμου για την οικονομία ...


Η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις δημόσιες διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών ο πανικός για την επερχόμενη επιδείνωση είναι έκδηλος. Ο φόβος για πλήρη εκτροχιασμό των δημοσιονομικών στοιχείων κυριαρχεί και από την πλειονότητα των υπουργών μεταδίδεται ο προβληματισμός για την άσχημη κατάσταση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος διαπιστώνει καθημερινά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η οικονομία, φέρεται σύμφωνα με συνομιλητές του να αγωνιά για την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά και για την εικόνα της πραγματικής οικονομίας.

Και μόνον η ανακοίνωση της μείωσης των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 0,7%, αν και τους τελευταίους 11 μήνες υπήρξαν συνεχή «φορολογικά» σοκ, είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης, αν και το οικονομικό επιτελείο έσπευσε αμέσως να επικαλεστεί την οικονομική κρίση, αλλά και τις μειωμένες εισπράξεις από ΦΠΑ, τέλη ταξινόμησης ΙΧ και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τα αρνητικά μηνύματα που φθάνουν από κάθε πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας επιβεβαιώνουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι η οικονομία βουλιάζει και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις, αλλά από το υπουργείο Οικονομίας αντιλαμβάνονται τη δυσκολία να λυθεί η δύσκολη εξίσωση που έχουν ενώπιόν τους. Υπό τη δαμόκλειο δημοσιονομική σπάθη, ο κ. Καραμανλής είχε σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλο (πρώτη φορά που συμμετέχει σε τέτοια σύσκεψη), με τους οποίους συζήτησε εκτενώς τη διαμορφωθείσα κατάσταση τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό. Ελλείψει πειστικών επιχειρημάτων περί της αδιέξοδης ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση επιλέγει την πόλωση με το ΠαΣοΚ και επιτίθεται στον πρόεδρό του κ. Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να διαμορφώσει και το προεκλογικό της άλλοθι. Με βασικό στόχο να ακυρώσει την επιχειρηματολογία- ή «καταστροφολογία» σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη- του κ. Παπανδρέου, για να διατηρήσει το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του φθινοπώρου με πρόσχημα την οικονομία, η κυβέρνηση επιμένει να κινείται στη γραμμή: η χώρα μπαίνει σε μακρά προεκλογική περίοδο, όπου η οικονομία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις και δεν μπορεί να τορπιλίζεται η κυβερνητική προσπάθεια από την ανευθυνότητα του ΠαΣοΚ στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

Γ ια αυτό τον λόγο ο κ. Παπαθανασίου κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο λαϊκισμού και ανευθυνότητας και σημείωσε με έμφαση: «Ενώ αναγνωρίζει πράγματι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, δεν έχει στηρίξει ούτε ένα μέτρο από αυτά που έχουμε λάβει. Δεν έχει καταθέσει ούτε μία πρόταση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας. Αντίθετα, έχει καταψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για την οικονομία». Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και με αρκετή αισιοδοξία ο κ. Παπαθανασίου, αν και γνωρίζει ότι είναι δύσκολο για την ελληνική οικονομία να βγει από το τούνελ, εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα ανατραπεί γιατί θα αρχίσουν να αποδίδουν τα κυβερνητικά μέτρα. Παράλληλα, ο κ. Μαρκόπουλος, που είπε ότι δεν επαληθεύτηκαν τα καταστροφολογικά σενάρια για τον τουρισμό, στρεφόμενος προς το ΠαΣοΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τον παρόντα χρόνο και τις πραγματικές προοπτικές και πως εκείνοι που δεν ασχολούνται με αυτά ασχολούνται με εκλογές, ενώ έντονα επικριτικός ήταν και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος.

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, συνεχίζονται τα εκλογικά σενάρια, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να σταματήσουν κάθε συζήτηση και απλώς όσα κυβερνητικά στελέχη συνομιλούν με δημοσιογράφους θολώνουν τα νερά, μιλώντας για αλλαγές που έρχονται σε κυβέρνηση, κόμμα και κρατικό μηχανισμό. Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να σταματήσει η συζήτηση περί εκλογών, η πλειονότητα των υπουργών παραδέχεται σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ότι ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να μην προσφύγει σε εκλογική αναμέτρηση εντός του φθινοπώρου.